Fastelavnsris

Lav dit eget fastelavnsris af grene, fjer, kogler eller andet, som du finder i naturen.

Grenene til dit ris kan du nemt samle i en have eller i skoven (I alle offentlige skove må man samle de små døde grene der ligger på jorden. I private skove skal du have lov først!)

Traditionelt er fastelavnsriset samlet af birkegrene, men du kan sagtens bruge alle mulige andre slags. Dog kan det være smukt at finde et sted (og få lov) at klippe nogle få pilegrene af, pilegrene har nemlig de fineste små gæslingeblomster, som vil springe ud, når du sætter dem i vand hjemme i varmen!

Pynt også grenene med små masker og katte som du klipper i papir eller karton.

Klæd jer ud!

Man kan ikke sige fastelavn, uden samtidig at sige udklædning! Udklædning kan dog være meget mere end blot et kostume, man køber i en butik. Hvad med at lave jeres egen bue og pil som I kan bruge som en del af udklædningen? I kan finde fine fjer at sætte på pilene og bruge til udklædning, hvis I for eksempel vil lege indianer. Faktisk kan man lave alt muligt sejt med fuglenes højteknologiske fjer. Det kan I læse meget mere om her!

Boller op og boller ned!

Har du nogensinde prøvet at bage boller på bål? Hvis I vil prøve noget andet end det traditionelle snobrød, så prøv at brug jeres bål som ovn. Det eneste man skal bruge er et godt glødebål og en god bålgryde med låg.

Det skal I bruge

  • Bål
  • Bålgryde med låg
  • Bolledej eller kagedej - eller ubagte fastelavnsboller

TIP: Hvis I vil gøre det ekstra-nemt, kan I købe færdige, frosne fastelavnsboller i supermarkedet der bare skal bages.

Sådan gør I

1) Byg et godt, stort bål og lad det brænde, til der hovedsageligt kun er gløder tilbage

2) Lav (fastelavns)boller af den medbragte dej og stil dem i bunden af gryden

3) Sæt låg på gryden og sørg for den står et godt sted på jorden - den skal ikke stå på gløderne!

4) Brug en skovl eller lignende til at lægge rundt om og læg også nogle gløder ovenpå gryden. Pas på I ikke lægger for mange gløder omkring gryden - så bliver den for varm og bollerne brænder på.

5) Hold øje med bollerne - kig til dem efter 10 minutter for at se, hvordan de har det. Men pas på - de er varme!

6) Dekorér eventuelt med glasur og krymmel og spis!

Flere naturoplevelser i februar