Julen er over os, og børn (og voksne!) kan næsten ikke vente til det bliver den 24. december. Med dette juletema kan I blive lidt klogere på højtiden og samtidig få et par tips til, hvad I kan bruge den alenlange ventetid på.

Den danske jul er en ældgammel tradition, som stammer helt tilbage fra vikingetiden. For 1000 år siden var Danmark endnu ikke et kristent land, vi var et hedensk land fyldt med barske vikinger. Vikingerne holdte store fester i december, hvor man fejrede, at lyset snart ville vende tilbage.

Til festerne drak de øl i baljevis og åd til de var ved at sprænges, mens de gjaldede og skålede mod himlen for at ære deres guder; Odin og Thor m.fl. Festerne kaldte vikingerne for Jól, eller Jul, som betyder at vende. Årstiden vendte, og vikingerne kunne se frem til forårets lys, varme og frodighed.

Vikingerne blev senere slået ud af kristne missionærer fra Europa. Danmark blev kristent, og derfor blev fejringerne i december også kristne. Nu fejrede man ikke længere Odin og Thor, men fødslen af Jesus Kristus. På trods af at fejringerne nu var kristne, så kaldte man stadig festlighederne for 'jul'. Derfor stammer festligheden ’julen’ altså både fra den hedenske og den kristne Danmarkshistorie.

Julen handler om at være sammen og om at hygge sig. Vi pynter op, synger sange, laver og spiser mad og søde sager, mens vi hygger os med familie og venner. Her hos Naturfamilier vil vi gerne præsentere jer for, hvordan naturen kan bidrage til at skabe rammerne for hyggelige julestunder.

Julen og naturen er tæt forbundet, eksempelvis pryder vi vores hjem med materialer fra naturen så som gran, juletræ og kogler. Den mørke og kolde årstid er samtidig med til at skabe en hyggelig stemning. Et snelandskab kan for eksempel sætte fantasifulde og eventyrlige lege fri, mens mørket kan fører os tættere sammen.

I dette tema har vi derfor samlet inspiration til, hvordan I kan komme ud i naturen og nyde den skønne, men kolde juletid.

Kan I slet ikke vente på juleaften?

...Så lad være! I kan tyv-starte og holde jeres helt egen natur-juleaften ude i skoven!

Julen er hygge, hygge og hygge

Julen handler ikke bare om den 24. december, men om en hel måned der står i hyggens tegn. Julemåneden er en god lejlighed til at samle familie eller venner om nogle hyggelige aktiviteter i naturen, der måske sjældent er tid til i hverdagen.

Hvad er for eksempel hyggeligere end en tur i skoven hvor I samler materialer til at lave fine juledekorationer?

Historien om julen: Sådan har vi altid gjort!

Julen er ligesom andre højtider fuld af traditioner. Men hvor stammer de fra?
... og er Jesus egentlig født den 24. december?

Hvornår blev Jesus egentlig født?

I den vestlige verden anser vi den 25. december for Jesus' fødselsdag. Derfor fejrer mange lande jul på denne dag. I Danmark fejrer de fleste juleaften dagen før, nemlig den 24. december.

Men Jesu fødsel er faktisk et ganske stort mysterium, som mennesker over hele verden stadig diskuterer i dag. Gennem tusind år har forskellige kirkefolk og historikere forsøgt at regne sig frem til Jesus' rigtige fødselsdag. For det er nemlig ikke helt nemt.

Forskellige gamle skrifter foreslår forskellige datoer, mens den græske kalender og den jødiske kalender heller ikke er helt enige. Nogle mener derfor, at Jesus blev født den 25. december, mens andre mener, det var den 6. januar. Men der er også dem, som mener, at det er den 19. april, den 20. maj eller sågar den 17. november!

Hvor stammer mandelgaven fra?

Vi ved det ikke med sikkerhed, men man mener, at traditionen er fransk. I 1800-tallet var det i Frankrig almindeligt at spise risengrød med kanel til jul. I 1900-tallet droppede mange køkkener dog risengrøden, fordi risalamande med kirsebærsauce blev moderne. Og hvad så med mandlen?

Så vidt vi ved, stammer idéen med mandelgavelegen også fra Frankrig. Her har man i flere hundrede år haft tradition for at spise en kage ved navn Gâteau de Roi, som betyder kongens kage. I kagen gemmes en bønne, og den som finder bønnen må resten af dagen kalde sig for konge!

I Danmark skiftede vi kagen ud med grød og bønnen ud med en mandel. I mange år var det en fast tradition, at den som fandt mandlen vandt en marcipangris.

Hvorfor slæber vi et grantræ ind i stuen?

Juletræet, som vi kender det i dag, er en gammel tradition fra 1500-tallet, der eftersigende stammer fra Nordeuropa. Nærmere bestemt Letland og Tyskland.

Danskerne tog først skikken til sig i 1800-tallet. Det siges, at det første danske juletræ blev tændt i år 1808 på det sjællandske gods Holsteinborg.

Først cirka 100 år senere blev det almindeligt, at danske familier slæbte juletræer indenfor til jul.

Så selvom det er helt naturligt for os i dag, så er det danske juletræ faktisk en ganske ny tradition. Vi skal kun få generationer tilbage for at finde familier, for hvem et juletræ var helt fremmed!