Oplev naturen i mørke

Der er mange gode grunde til at være i naturen, når det er mørkt. Sanserne bliver skærpet, nataktive dyr kommer frem, og stjernerne bliver klare.

I vil opleve naturen på en helt ny måde og høre og lugte ting, som I måske ikke lægger mærke til i dagslys. Til at begynde med vil det være lidt svært at se, men allerede efter 25 minutter har øjnene vænnet sig til mørket.

Fordi mørket og natten er ukendt, er det vigtigt at skabe tryghed, så det bliver en god oplevelse. Det kan eksempelvis være en lille lygte til børnene, som de kan bruge, hvis det bliver lidt for uhyggeligt. På den måde kan en tur i mørket give dit barn erfaring med at håndtere mørke.

En af de helt særlige oplevelser ved mørket er de nataktive dyr. Mange får dem nemlig aldrig at se, fordi vi normalt ligger og sover hjemme i vores seng, når de kommer frem.

Tag din smartphone med ud i mørket

Din smartphone indeholder massevis af funktioner og apps, som kan være gode i mørket. Det kan gøre mørket sjovere, men også lærerigt, for eksempel kan smartphonen bruges til at lære om stjernehimlen.

Få styr på sol og måne
Med appen Sol og måne 3D kan du holde øje med, hvornår sol og måne går op og ned. Du kan både tjekke solen og månen for flere år siden og flere år frem. Appen viser sol og månens positioner, månefaser, og hvor meget dagen er tiltaget. Sol og måne 3D gør det nemt at finde ud af, hvornår det bliver mørkt, og hvilke nætter det er værd at blive længe oppe for at se månen.

Appen virker også uden netværk og i flytilstand, så du er ikke afhængig af at skulle være et sted med god forbindelse. Den er gratis og kan hentes i App Store. Denne specifikke app findes ikke i Google Play, men der findes mange lignende, hvis du søger på ”sol og måne”.

Lær stjernehimlen at kende
Der er næsten ikke noget smukkere end en klar stjernehimmel. Og med appen Night Sky og Star Map kan du finde stjerner, planeter og satellitter lige over dig. Du kan også vælge at læse mere om alle stjernerne og planeterne.

Har du nogensinde tænkt over, hvordan universet ser ud fra månen af? Det kan du se med Night Sky. Du kan faktisk vælge, hvilken som helst planet at se universet fra, og du kan også rejse gennem tiden og se himlen, som den var engang, og som den vil se ud i fremtiden.

Eller prøv appen Starwalk 2 og Sky Guide. begge er rigtig fine, når du skal se, hvad der er på himlen over dig.

Kik på stjerner
En nat under stjernehimlen kan være et godt afbræk fra en ellers travl hverdag. Her er der tid til at sidde stille sammen og observere, og det giver dit barn mulighed for at blive ven med natten.

I behøver ikke meget andet end mørke, klart vejr og nysgerrighed, når I skal se på stjerner. Men hvis I ønsker lidt hjælp til at forstå himlen, så findes der guidede stjerneture.

I kan tage på stjernejagt ved Brorfelde Stjerneobservatorium i Tølløse ved Holbæk, Munkebjergskolens Observatorium i Odense, Ole Rømer Observatoriet i Aarhus og Wieth-Knudsen Observatoriet i Tisvilde.