Ferie betyder god tid, nærvær og oplevelser

I 1970'erne begyndte man at holde vinterferie i Danmark. Det gjorde man fordi danskerne her begyndte at tage på skiferie. For at undgå at børnene blev hevet ud af skolen på skiferie spredt ud over hele vinteren indførte man vinterferien, så alle skolebørnene kunne holde fri samtidig.

Ferie betyder god tid, afslapning og nærvær. Hvad med at tage på stranden i vinterferien og blive blæst godt igennem? Her kan i samle muslingeskaller, sten og andet i kan tage med hjem i varmen og lave noget kreativt med.

Læs med her på siden og få inspiration til din vinterferie i naturen!

Hjælp fuglene!

Mange af vores fugle bygger naturligt rede i gamle, hule træer. Desværre er mange af disse træer i Danmark blevet fældet, og derfor kan det være en stor hjælp for fuglene at sætte redekasser op.

Musvitten begynder allerede i januar og februar at lede efter en egnet bolig, og i april skal redebygningen være i gang hos mange af vores fuglearter. Derfor er vinterferien det perfekte tidspunkt til at bruge lidt af den ekstra tid på at lave redekasser til fuglene. Til foråret og sommeren bliver det spændende at følge med i livet i redekassen, hvis den bliver beboet!
Hvis I ikke selv har en have, redekassen kan komme op i, kan det være I har bedsteforældre, venner eller andet familie der garanteret vil blive vildt glade for en redekasse som gave!

Vintergækker

Vintergækkerne er en forårsbebuder, som skyder op af jorden før vinteren rigtigt er ovre. På den måde driller vintergækken - eller driver gæk. Når man skriver gækkebreve til påske, driver man også gæk med modtageren ved ikke at afsløre sig selv. Derfor foreskriver traditionen, at vintergækker skal lægges med i gækkebrevene. Påsken falder i april i år, men det er nu, man skal plukke vintegækkerne. Hvis der er lang tid til, at gækkebrevet skal sendes, kan man putte vintergækkerne i pres og tørre dem. Dette kan gøres ved forsigtigt at lægge vintergækken ind i midten af en tung bog.

Lav et gækkebrev!

Gækkebrevene kan klippes på et utal af måder, lige fra de simple gækkebreve til de meget kunstfærdige klip, som man bl.a. kender fra H. C. Andersen.

Det behøver ikke være så kompliceret, og børn kan sagtens selv klippe gækkebrevene.

Start med at folde et stykke A4-papir til en trekant og klip det overskydende papir af. Herefter kan du folde det i kvarte og klippe ud. Klip fra begge sider, men pas på med ikke at klippe dem for tæt på hinanden.

Når du har klippet gækkebrevet færdigt kan du tegne på det, pynte med pailletter eller lime silkepapir bagpå. Skriv et gækkevers på, læg vintergækken ved og send til en hemmelig modtager.

Det skal I bruge

  • Papir (Det kan være hvidt eller farvet - eller vær bæredygtig og genbrug gammelt indpakningspapir, avispapir eller papir fra magasiner og blade)
  • Saks
  • Vintergækker
  • Noget tungt at presse blomsterne i - eventuelt en bog eller to
  • Noget at skrive med

Forslag til gækkevers

”Mit navn det står med lopper, pas på de ikke hopper!”

”Mit navn det står med prikker, pas på du ikke ikke stikker”

”Gæk gæk gæk, mit navn er blevet væk”

Flere vinterferieoplevelser