Det hele spirer og gror

Foråret er tiden, hvor alting springer ud på ny. Det er især de vilde dyr glade for, for det betyder nye friske skud og ny mad efter en vinter med et begrænset udvalg af føde. Men der er faktisk også masser af lækre urter for os mennesker, og når først man ved, hvad man skal lede efter, er det næsten svært at lade være. Og så er det helt gratis!

Masser sanseindtryk

At smage på foråret og gå på opdagelse i naturens spisekammer behøver ikke kun at være for at blive mæt. Det er nemlig en rigtig god måde at opleve naturen på, hvor vi bruger en masse sanser: Vi ser, vi dufter, vi rører, vi hører og vi smager, og samtidig er det en god anledning til at tale om årets gang: I foråret finder vi eksempelvis spirer, blade og nye skud, mens vi i efteråret finder nødder og frugter. Hvis I er i tvivl om, hvad I må plukke og hvor meget, så er der her en guide, og ellers er det bare at komme ud og smage på foråret!

Når bøgen springer ud...

For mange er det først for alvor forår, når bøgen springer ud. Hvornår det sker, afhænger af temperaturer og dagslængde. For det meste springer bøgen ud i starten af maj, men ved varme temperaturer allerede i april måned.

Bøgetræet er det mest almindelige løvtræ i Danmark, og de friske bøgeblade er faktisk spiselige! De er lysegrønne og fyldt med små hår, og de kan spises som de er, eller blandes i salaten med andet tilbehør.

Har I smagt på skovmærke?

Skovmærke er en lille plante fra skovbunden, der dufter og smager dejligt.

Skovmærkeplanten har mange gode egenskaber og er i mange år blevet anvendt i folkemedicinen. Det siges blandt andet, at den bringer renselse og fornyelse og beskytter mod negativitet.

Hvis I tilsætter skovmærke til en hjemmelavet frugtgrød, vil I opleve, hvordan den søde aromatiske smag af brændt mandel og vanilje giver en helt ny oplevelse. Brug dog kun små mængder, da kumarin i skovmærke er let giftig i store doser. Kumarin minder lidt om vanilje. Det var kumarinen i kanel, der fik nogen til at fraråde for mange kanelsnegle.

Kendetegn

Skovmærke blomstrer i maj-juni og kan kendes på de små lancetformede blade, der sidder i en krans på 6-8 blade omkring den firkantede stængel. Den bliver mellem 15-25 cm høj og har, når den blomstrer, små hvide blomster