Hybenrosen er i sæson hen over meget af sommeren. I juni og juli måned blomstrer den med pink blomster, og fra august kan man finde både blomster og hyben på busken, der om efteråret bærer store mængder af flotte hyben.

Brug hyben til at lave lækkert tilbehør til jeres mad. Busken er fuld af små, stikkende torne, så husk havehandsker, når I drager på plukketur.

Sådan gør I:

Kom hyben og vand i en gryde og kog dem møre under låg. Rør i gryden, da det nemt brænder på. Blend mosen med en stavblender og mas den igennem en sigte, så den bliver helt fin. Sød mosen med sukker eller honning, start evt. med halvdelen, så den ikke bliver for sød. Kog mosen op under omrøring – den brænder hurtigt på.

Når mosen er tyk og sej, er den færdig.

Brug mosen på yoghurt om morgenen eller på pandekager. Den kan også fryses ned til en slags cremet sorbet.

Gør frugterne klar

Når man gør hybenfrugter i stand, fjerner man blomsten og stilken med en lille urtekniv. Herefter skærer man frugten over. Frys evt. frugterne ned, hvis det skal blive nemmere at få kernerne ud af dem. Man får ca. 500 g rensede hyben ud af et kilo nyplukkede hybenfrugter.

Det skal I bruge:

1 kg rensede hyben
5 dl vand
5 dl sukker eller honning

Flotte, men ’’farlige’’

Selvom hybenroser ser flotte ud, dufter godt og smager dejligt, så er der mange, der er rigtig trætte af dem:

Hybenroserne er ikke naturlige i Danmark og spreder sig utrolig meget. Til sidst kvæler den alle andre planter, der står i nærheden. Hybenrosen er altså ikke farlig at spise, men kan være umulig at få bugt med i haven – hold jer derfor til at plukke den ude i naturen og lad være med at så den derhjemme.

Endnu flere opskrifter

Opskriften er hentet fra bogen ’’Naturens Spisekammer’’ af Anette Eckmann fra Politikens Forlag, der indeholder en masse gode opskrifter og idéer til, hvad I selv kan plukke og spise.