En verden af bier

Der findes hundredvis af arter af bier i Danmark. Kun én af dem er de honningbier, vi får honning fra – og de lever ikke vildt i naturen i Danmark. Resten er humlebier og andre vilde bier - og de lever vildt i naturen.

Bliver du helt træt ved tanken om at skulle holde styr på så mange arter? Bare rolig – tænk på disse tre helt almindelige bier:

Foto: Michael Winther

Humlebi

Foto: Michael Winther

Enlig bi

Honningbi

Hvordan kan I hjælpe bierne?

Bierne er Danmarks vigtigste bestøvere, men de er under et voldsomt pres, fordi der mangler egnede levesteder for bier i Danmark. Jeres have kan blive et vigtigt helle for bierne, hvis i planter bivenlige planter og undgår at bruge sprøjtegift. Her kan I læse mere om, hvordan i gør en vigtig forskel for bierne.

Gode råd når I skal se på bier

Man kan sagtens fange en bi i et syltetøjsglas – eller sætte sig ned ved siden af den blomst, den er i gang med at besøge, og kigge på den.

Hvis I ser et bistade med honningbier og gerne vil hen og kigge på bierne, kan I observere bierne, men I skal ikke stille jer, hvor bierne flyver. Nærm jer fra siden, så forstyrrer I ikke bierne i deres travle arbejde.

Samme regel gælder for humlebier. De kan godt føle sig generet af jer, hvis I nærmer jer deres rede direkte forfra. Hvis I har et bihotel eller har enlige bier rundt omkring i græsplænen, skal I ikke bekymrer jer for, hvordan I nærmer jer. Disse bier lader sig sjældent genere.

Hvis man er allergisk over for bistik, skal man være mere varsom med at besøge et bistade fuld af bier, men når man møder bier, både honningbier og de vilde bier ude i naturen, er de meget rolige og har mest bare travlt med at samle nektar og pollen.

Lokale biavlerforeninger har tit åbent hus og vil gerne vise deres bier frem. Find jeres lokale forening på www.biavl.dk.

Byg et hotel til bierne

I hæftet kan du finde inspiration til, hvordan du kan bygge gode bihoteller og humlebibo. Udover at bygge et hjem til bierne kan du hjælpe dem ved at plante bivenlige planter i din have. Alt det kan du læse mere om.

Krible Krable-universet er udviklet i samarbejde mellem Naturvejlederforeningen og DR Ramasjang og støtte af Nordea Fonden.

Produkter fra honningbier

Bier producerer mange ting, som vi mennesker bruger til fødevarer, medicin og til kosmetik. Her er tre vigtige produkter, som I måske kender:

  • Propolis er harpiks fra blomsterknopper, som bierne henter ind i stadet for at tætne eller pakke ting, der kan bringe sygdom ind i, for eksempel noget der er muggent. I naturmedicinen anvendes propolis for dens bakteriedræbende evner.
  • Bivoks dannes i en kirtel under maven på bier og bruges til at bygge celler til at opbevare biernes børn og føde. Bivoksen bruger vi til at behandle fødevarer, til at putte i kosmetik og meget andet. Bivoksen dufter fantastisk godt.
  • Honning er et produkt, som bierne mere eller mindre laver for os. Bierne henter nektar fra planter og varmer stadet op, så vandet fordamper ud af den. Når bierne lukker de celler, nektaren ligger i, er honningen færdig. Biavleren kan nu tage honningen ud af bistadet ved at fjerne rammerne og slynge eller presse honningen ud. Honning bruges ligesom propolis for sine bakteriedræbende evner.

Flere summende oplevelser!