Naturen kan noget ganske særligt, når vi vælger at prioritere tiden til det – naturen kan nemlig både virke afstressende og samlende for hele familien. I det forgangne år er danskerne kommet tættere på naturen, og nedlukningen af skoler, institutioner og arbejdspladser har betydet at flere har fået øjnene op for den unikke danske natur, der ligger lige uden for hoveddøren og blot venter på at blive besøgt.

Kunne I tænke jer at prøve kræfter med en overnatning i naturen, og tilbringe længere tid i ad gangen i det grønne? Så finder du her på siden en masse gode råd til bl.a. pakkeliste, aktiviteter til turen, gode råd, inspiration til aftensmaden og meget meget mere.

Velkommen til et døgn i naturen!

Naturfamilier vil gerne gøre det nemt, tilgængeligt og ikke mindst socialt for familier, at tage på tur i det grønne.

Derfor har vi lavet en guide til et døgn i naturen, som du kan hente her via knappen nedenunder.

Ellers så læs videre på denne side og bliv klædt godt på til sensommerens naturaktiviteter.

Tur efter evne og forudsætninger

Om I har 2 timer, en dag eller en hel weekend er ikke afgørende. Turen og eventyret starter lige på den anden side af jeres hoveddør, og en tur i naturen behøver på ingen måde være udstyrstung for at blive en succes.

Alle kan være med, men det er vigtigt, at tilpasse turen til netop jeres - og særligt børnenes præmisser. Sørg for at planlægge turens afstand så den passer til de korteste ben, planlæg gerne eventyret sammen hvis børnene har alderen til det – men frem for alt – sørg for at have tid….. tid til at snakke, tid til at gå på opdagelse, tid til at forundres, tid til at hjælpe – Tid til at være sammen om det fællesskab som naturen og friluftslivet giver

Hvad kan i spise på stranden

Der er masser af ting man kan spise fra stranden, som kan bruges direkte i aftensmaden. Både i Trangia eller en gryde over bålet. Se her naturvejleder Thomas Neumann fortælle om de lækre ting, som strandens spisekammer byder byder på om sommeren, og giv jeres aftensmad et strejf af naturen.

Lav det perfekte bål!

At lave et bål, dufte til brændet og sidde og hygge sig med familien i skoven eller på stranden er fantastisk. Hvordan er det nu, I laver et godt bål? Og hvilken træsort er bedst at tænde op med, og kan man lave sine egne tændbriketter? I denne video viser naturvejleder Peter Laurents og bålentusiast Maja, hvordan i får det perfekte bål stablet på benene.

Hvor skal vi sove?

Det kan være rigtig spændende at sove i den fri natur, og der er rigtig mange måder at gøre det på. Hvis man ikke har prøvet det før, kan man starte med et telt i en baghave, og hvis man er rigtig sej kan en nat under åben himmel give oplevelser for livet.


Hvad skal vi have med?

Den perfekte pakkeliste findes ikke. Hvad man skal medbringe og hvad man har behov for er meget forskelligt fra person til person, men det er godt at huske på følgende grundbehov når man pakker – så er de basale behov dækket. Det er TØR – VARM – MÆT.

TØR handler om at man holder sig tør, hvis det regner. Bliver man våd/gennemblødt, så mister kroppen hurtigt varme – og er man våd og kold, er ingen tur ret sjov….

VARM handler både om at kunne holde varmen, men også om hurtigt at kunne få varmen igen hvis man fryser.

MÆT handler om ikke at være sulten. Dels handler det om den mad vi medbringer/spiser, men det er også her de små snacks kommer ind. Hav lidt lækkert snacks/slik (fx chokolade) med i tasken – det er god ”benzin” til den lille pause, eller hvis motivationen er dalende på ruten

Når I pakker er det en god ide at pakke enkelt – det vi sige i en taske eller sæk, der er let at transportere. Undgå en masse forskellige poser og net, da det er svært at transportere

Nedenstående pakkeliste er vejledende i forhold til hvad man som minimum bør medbringen på en overnatningstur i shelter:

  • Sovepose og liggeunderlag (evt varmt tøj til natten…) – evt et tæppe til ekstra varme
  • Lygte (campinglampe, lommelygte, pandelampe – evt suppleret med et par fyrfadslys til hygge
  • Vand
  • Toiletgrej (toiletpapir, håndsprit – måske en lille skovl og affaldspose, hvis der ikke er toilet på pladsen…)
  • Lighter, tændstiller og lidt optændingsmateriale til bålet (se video)
  • Grej til madlavning (Tjek om det er tilladt at lave bål) + bestik
  • Regntøj
  • Snacks (lækkerier til bålet og turen……)
  • Lille førstehjælpstaske med lidt plaster, pincet og myggeolie (måske også en flåttang)
  • Derudover er det vigtigt at klæde sig på efter vejret, incl. Godt fodtøj

Hvordan finder jeg de gode tursteder?

Der findes en masse gode hjemmesider og apps, som kan være gode i planlægningen af en tur i det grønne.

Appen ”Shelter” rummer en meget lang liste over shelters, bålpladser og teltpladser over hele landet.

Hjemmesiden www.brugminbaghave.dk – Hjemmesiden rummer gode råd og steder, hvor man kan få lov at benytte private haver/naturgrunde til overnatning

Derudover kan i hente apps, som fx: iNaturalist, Seek, GeoCaching og Woop, som også kan være gode ift. at lave aktiviteter med børnene i naturen.

I kan læse meget mere om lokale regler for telt, shelter og overnatning på Naturstyrelsens hjemmeside her: www.naturstyrelsen.dk

Hvad kan vi ellers lave?

Der er masser af lave i naturen, rundt om bålet eller i shelteret/teltet. Se videoerne forneden, hvor Naturvejleder Peter Laurents fortæller om, hvordan man bruger appen GeoCaching, anvender et Trangia Storm-køkken, og giver gode til træsnitteriets ædle kunst, hvor selv de mindste kan være med!

Guide til træsnitning

Skattejagt for hele familien

Lav mad på Trangia

Husk at I snart kan hente guiden øverst på siden, og læse endnu mere om, hvad menuen i det vilde skal stå på, sanitære forhold,
samt regler for færdsel i de offentlige skove.

Hvis I have mere inspiration til sjove aktiviteter i sommerferien så klik nedenunder og læse mere!

Rigtig god tur i det grønne!