At snitte er nok et af de ældste tidsfordriv i verden. Men det er også et håndværk, som mennesket og dets forfædre i hundredtusindvis af år har brugt til at skabe figurer og redskaber. Lige siden de første skæreredskaber blev lavet af flækkede sten, er der blevet arbejdet med kniv og træ.

At snitte er at skabe noget med sine hænder. Der er en helt særlig ro over de små kontrollerede bevægelser ved snittearbejdet, og så er det samtidig hyggeligt at være et par stykker sammen, så man kan snakke om figurerne.

En gammel mand sagde engang, at de bedste snakke opstår, når man snitter sammen rundt om bålet!

Snitteregler

Det er hverken svært eller farligt at snitte, hvis man blot følger nogle få simple retningslinjer. Thomas giver her et par gode råd og et godt tip til de små. Husk, at der altid skal være en voksen til stede.

4 gode råd

  1. Sid ned.
  2. Sid med spredte ben, så du skaber et snitterum foran dig.
  3. Snit væk fra dig selv.
  4. Hold øje med, hvad du laver.

En god snittekniv

  • Bladet på kniven skal være skarpt. Et skarpt knivblad gør, at arbejdet med træet glider lettere og danner en fin snitteflade.
  • Grebet på kniven skal være fast, så kniven ikke smutter.

"Emiiiiiiiiiiiiiil!"

Emil fra Lønneberg snittede massevis af træmænd i sit brændeskur. Han blev altid sendt derud af sin far, når han ikke havde opført sig ordentligt. Men selvom det egentlig var en straf, fik Emil ro i sjælen, når han snittede sine små, fine figurer.

Der opstår en særlig indre ro, når man snitter. Sådan har Emil måske haft det, da han sad i brændeskuret i Lønneberg. De små bevægelser med hånd og kniv får tankerne ledt væk fra hverdagens stress og jag, imens hyggen træder frem i stedet. Langsomt vokser figurerne frem.

I kan gøre ligesom Emil og snitte nogle fantasifulde dyr og mennesker af træ. Eller en kunstfigur, som er smuk uden at forestille noget specielt. Men I kan også snitte nogle ting, som I kan bruge i dagligdagen. Det kunne fx være en knage til jakken eller en stor træske til risengrød.

Hvor får vi træ fra?

I kan naturligvis købe træ, men det er meget sjovere selv at hente det i skoven. I offentlig skov er det tilladt at samle kogler og nedfaldne grene i behersket omfang. Ifølge Jyske Lov er det, hvad der kan være i en hat! I dagens Danmark kan vi sige, at det svarer til en bærepose. Det er også tilladt at klippe mindre grene af væltede træer - dog ikke på steder, hvor der produceres pyntegrønt.

I private skove skal man spørge om lov, før man tager noget med hjem. Størstedelen af private nåleskove er plantager med juletræer og pyntegrønt, og her er det ikke lovligt at indsamle.

At indsamle vilde planter i naturen kaldes også at sanke. Begrebet bruges i dag særligt, når vi samler svampe og krydderurter i naturen. Hvis I henter jeres snitte-grene i skoven, har I altså også været ude at sanke!

På god fod med nisserne

Julen er lige rundt om hjørnet, så hvorfor ikke snitte en nisse? Måske er det faktisk en god idé at lave jeres egen nisse, så I kan holde jer på god fod med nissernes verden. Det er vigtigt, hvis man skal tro de gamle fortællinger om nisserne.

Nisser kan både være gode og onde. De er gode, hvis man behandler dem ordentligt, men onde og drillesyge, hvis man behandler dem dårligt. Derfor stiller nogle risengrød på loftet, så nisserne bliver mætte og glade og ikke laver ballade.

Ved at have en nisse stående fremme, måske den I selv har snittet, kan I vise nissernes verden, at I er gode ved nisser. På den måde slipper I for at bekymre jer om de små væseners postyr og drillerier.

... psssst! Selvom vi hører mest om nisserne til jul, så er de faktisk på spil hele året. Derfor er der mange, som mener, at ethvert hjem må have mindst én nisse stående fremme hele året. Så er man sikker på at leve i fred for de drilske nisser.Snit det, du tænker på

At snitte er indbegrebet af kreativitet. Vi begynder med et materiale, der ikke forestiller noget og slutter med en sjov figur eller en mærkelig form, som stammer fra en tanke, vi har fået. På den måde kommer vores indre tanker ud i træet. Det er det samme, som når vi arbejder med ler, når vi tegner eller maler.

Med tiden bliver I mere erfarne og kan prøve kræfter med flere former. Prøv fx at snitte en svamp - her kan den runde paddehat være en sjov udfordring. Når paddehatten er skåret til med kniven, kan I fortsætte med at runde kanterne med groft sandpapir. Skift til finere og finere sandpapir og til sidst har I måske en helt rund form! Mal eventuelt svampen med hobbymaling bagefter.

Når I er blevet eksperter i at snitte, kan I finde endnu flere udfordrende snitte-forslag her og her.

Perler af hyld og knogler

Har I lyst til at udvide snittearbejdet, kan I prøve kræfter med at save, skære, snitte og pudse perler ud af hyldegrene, og hvis I tør - ud af dyreskeletter! Perlerne gennemgår en fantastisk forvandling og ender med at være meget smukke.

Andre sjove aktiviteter med træ, snit og flid