Sommeren og det tidlige efterår indbyder til ture ved skov, eng og strand. Gør turen endnu hyggeligere ved at gå på jagt i naturens spisekammer.

Hvor meget må I samle?

I offentlige skove må I samle nødder, urter, bær og svampe i begrænset omfang til eget brug. En gammel tommelfingerregel siger, at I cirka må samle en bærepose. I må ikke grave rødder eller planter op.

Hvor skal I samle?

I må samle overalt i offentlige skove. Hvis I er i en privat skov, må I kun tage det med, som I kan nå fra vej og sti. Saml så langt væk fra trafikerede veje som muligt – og aldrig i grøftekanter. Vær sikker på, at området ikke bliver sprøjtet eller udsat for anden forurening.

Hvornår skal I samle?

Det er en god ide at samle ind i tørt vejr. Hvis der lige har været et stort regnskyl, eller hvis det er fugtigt i vejret, bliver det indsamlede let muggent eller råddent. Smagen er også mere koncentreret i tørre planter.

Hvordan skal I samle?

Blomster: Pluk kun blomsten med så lidt grønt som muligt.
Blade: Pluk blade fra træer, buske og urter med lidt stilk og saml dem i små bundter.
Frugter og bær: Pluk dem, når de er modne og uden pletter eller stød.
Svampe: Pluk kun de friske hårde svampe, der ikke er for gamle. I kan nemt mærke forskel på en frisk svamp og en, der har stået længe. De fleste svampe finder I i sensommeren og om efteråret et par dage efter et regnskyl.

Hvordan skal I opbevare det indsamlede?

Bær og blomsterhoveder: Holder sig bedst, hvis I lægger dem på et stykke fugtet køkkenrulle i en plastikbøtte med låg.
Små og sarte urter: Holder sig bedst, hvis I lægger dem direkte i en plastikpose.
Store bundter: Holder sig bedst, hvis I ruller dem ind i fugtige aviser.
Svampe: Holder sig bedst, hvis I samler dem i en stor kurv, hvor de ikke ligger og trykker for meget på hinanden.

Tilberedning af det indsamlede

De fleste varer fra naturens spisekammer har en kort holdbarhed. Derfor bør det tilberedes så hurtigt som muligt, mens det stadig er friskt og sprødt. De fleste ingredienser kan dog også tørres, fryses, syltes eller konserveres.

Husk!

Pluk og spis kun svampe og planter, som I med sikkerhed ved, I kan spise. Og husk altid at vaske hænder, når I har rørt ved svampe og planter, der kan være giftige.