Det er ikke farligt at plukke svampe. Husk blot på svampesamlerens simple regel: Spis kun svampe, I kender! Er du tvivl, så lad svampen stå. Vi har nemlig et par grumme fætre herhjemme, som mennesker ikke kan tåle.

Enhver, der plukker svampe i Danmark, skal kende grøn fluesvamp og snehvid fluesvamp. Disse to fluesvampe er almindeligt forekommende herhjemme, og der er derfor en god chance for, at I støder på dem i skoven – særligt den grønne.

Svampene er ekstremt giftige, og man kan dø, hvis man spiser dem. Heldigvis er begge arter lette at genkende og spændende at studere.

Kun få giftige svampe

I hele verden er der så mange forskellige svampe, at man bliver rundtosset bare ved tanken. Der er faktisk så mange, at vi ikke har en chance for at kende dem alle. I Danmark har vi knap 7000 forskellige arter. På trods af den enorme mangfoldighed, er det kun en håndfuld af svampene, som er meget farlige.

Grøn fluesvamp

Grøn fluesvamp er ikke altid helt grøn, men har nærmere et gulgrønt skær, som I kan se på billedet. En helt ny grøn fluesvamp er pakket ind i en lille pose eller hinde. Når svampen vokser op, brister posen og tilbage sidder rester af den hvide pose ved svampens fod.

Hatten på svampen kan blive op til 12 cm i diameter og har en gulgrøn farve. Den grønne farve er mest markant midt på hatten. Lamellerne under hatten er hvide. Stokken ligner en kølle, med en rund kugle nederst, og kan blive 15 cm høj.

Grøn fluesvamp vokser typisk i bøge- og egeskov og er meget almindelig i Danmark.

Foto: Antonio Comenencia/Flickr

Hvid fluesvamp

Denne svamp hedder i virkeligheden snehvid fluesvamp. Den hvide fluesvamp er lidt mindre end den grønne, men er ligeledes dødeligt giftig ved indtagelse. Hatten har en letgenkendelig kridhvid halvkugleform med fine lameller på undersiden. Stokken har et vatteret, skælagtigt udseende og er også hvid som sne.

Snehvid fluesvamp vokser typisk i skove og moser.

Foto: Miika Silfverberg/Flickr

Rød fluesvamp

Den karakteristiske rød fluesvamp er måske den mest kendte svamp i Danmark. Svampens hat er rød og fyldt med hvide pletter i forskellige former og størrelser. Under kraftig nedbør kan regnen dog skylle pletterne væk. Derfor kan svampen indimellem fremstå uden pletter.

Mange tror, at rød fluesvamp er den farligste og mest dødbringende svamp, vi har. I virkeligheden er den kun moderat giftig og er ikke livsfarlig for mennesker. Men I må endelig ikke spise den alligevel, da den stadig er skadelig for kroppen.

Foto: Bernard Spragg/Flickr

Andre svimlende svampe

Grøn- og hvid fluesvamp er vores farligste fjender i skoven, fordi de både er stærkt dødelige ved selv små doser og er almindeligt forekommende. Det er derfor fluesvampene, der er vigtigst at kende. Men vi har også andre farlige svampe, som vi skal holde os fra.

Det gælder blandt andre arter som puklet gift-slørhat, hvælvet gift-slørhat og sirene-slørhat. Disse svampe er ekstremt sjældne i Danmark, hvorfor vi normalt ikke anser dem som et problem for almindelige svampesamlere.

Randbæltet hjelmhat er ligeledes sjælden i Danmark, men vi kan godt støde på den alligevel. Den er ganske farlig og kan være dødelig i større mængder.

Giftig trævlhat og gulbladet trævlhat indeholder samme type gift som de farlige fluesvampe, men i mindre koncentration. Ved hurtig behandling kan modgift virke.

Blandt de farlige giftsvampe finder vi også den mærkelige spiselig stenmorkel, der på trods af sit navn aldrig må spises. Heldigvis er man ikke i tvivl, for svampen ser meget uhyggelig ud!

Husk den simple regel

Det kan måske lyde farligt med de giftige svampe, men frygt ej for skovbunden. Den er fuld af spiselige svampe, som både er lækre og sunde. Svampejagten er da også ganske ufarlig og bekymringsfri, hvis I blot følger svampesamlerens simple regel: Spis kun svampe, I kender!

God svampetur!