Smagsforstærker i køkkenet

Birkesaften har en smagsforstærkende effekt, og du kan derfor bruge saften til at fremhæve smagen i andre ingredienser f.eks. sorbet-is, hyldeblomstsaft eller i boller og andet hjemmebag.

Hårkur

Birkesaften siges at styrke håret og give det nyt liv. Bland birkesaften med varmt vand i forholdet 1:10 og skyl håret i blandingen. Lad det tørre bagefter.

Energidrik

Saften fra birketræet er frisk som kildevand, og indholdet af sukker giver ny energi til arbejdet.

Sirup

Birkesirup er dejligt som tilbehør til desserter. Hvis du har fem liter birkesaft, kan du koge saften ned til ca. 50 ml birkesirup.

  1. Hæld birkesaften i en gryde og bring den i kog, skru ned på middelvarme, så saften koger – bare ikke for voldsomt.
  2. Kog saften et par timer, til saften er blevet til en tyk masse.

Naturmedicin

Birkesaft er en 100 procent naturlig saft med et højt indhold af C-vitamin.

I folkemedicinen har birkesaft været brugt mod vinterforkølelse, blæresten, nyregrus, skørbug, gulsot, udslæt, indvoldsorm, gigt og vand i kroppen. Det siges også, at birkesaften kan virke blodrensende, afførende samt sved- og urindrivende.

Der findes ingen undersøgelser, der understøtter de påstande, så du bør tage dem med et gran salt.