En heksering er et meget forunderligt fænomen. Ringen er en svamp, der er vokset i en cirkel. Hekseringene fremstår som en ring af paddehatte eller blot en synlig ring i græsset, hvor cirklen er afsvedet og brun, mens midten er grøn og frodig. Ringene kan blive enorme og er blandt verdens største enkelte organismer.

I Danmark har vi eksempler på 60 m brede hekseringe. I USA er der registreret hekseringe med en diameter på hele 200 meter og en samlet længde på mere end 630 m. Så store hekseringe kan være meget gamle. Vi kender til hekseringe i verden, der er over 600 år gamle.

Gennem hundredvis af år har forskellige folkeslag forsøgt at forstå de mærkelige ringe. Mange forklaringer handler om magi, fordi man i gamle dage simpelthen ikke kunne forstå, at naturen kunne frembringe sådan et unaturligt fænomen. Den moderne videnskab har dog også en forklaring, der desværre er lidt mere kedelig og knap så eventyrlig.

Elverdans og djævlesmør

Ringene har gennem tiderne givet anledning til mange former for overtro. En af de mest udbredte forklaringer var, at ringene skyldtes elverfolket, der ved deres natlige danse sved græsset af. Deraf kom også navnet til den mest almindelige hekseringsvamp elledansbruskhat.

Andre forklaringer lyder på, at ringene var der, hvor heksene havde deres natlige stævnemøder, at ringene kom, hvor drager hvilede sig, eller hvor djævlen selv kærnede sit smør.

Hvilke eventyrlige forklaringer kan I komme på? Tag på eventyr i naturen og led efter de mytiske og sagnomspundne hekseringe. Sæt jer i ringen og fortæl jeres egen forunderlige historie.

Den mindre eventyrlige forklaring er, at den brune og afsvedne del af ringen skyldes svampens brug af næringsstoffer, sænkning af pH-værdien eller udskillelse af giftige stoffer som fx blåsyre. Den frodige indre ring skyldes næringsstoffer som igen frigives af svampen.

Svampe, der kan danne hekseringe

Mere end 50 arter kan danne hekseringe. Elledansbruskhat er den mest almindelige, men også champignon og støvbolde kan danne hekseringe. Tragthatte og fladhatte er typiske hekseringsdannere i skove. Hvis I finder en heksering, kan I starte med at kigge i en svampebog eller på nettet og tjekke, om det er nogle af disse arter:

  • Elledansbruskhat
  • Champignoner
  • Rød fluesvamp
  • Parasolhat
  • Kæmpestøvbold
  • Tragthatte
  • Fladhatte

Vidste du...

... at alle svampe, der vokser i ensartet materiale kan danne hekseringe? Fx er hudsygdommen ringorm i virkeligheden en svampeinfektion, hvor en svamp danner en lille heksering i huden.

Hekseringe på græsplænen

Gennem tiderne har man forsøgt sig med utallige bekæmpelsesmetoder for at fjerne ringe på græsplæner. De fleste har været værdiløse. Svampens tråde, eller hyfer, befinder sig i ned til 2 meters dybde, så den er ikke til at fjerne. Men hekseringen er netop ringformet, fordi den vokser bort fra det, den allerede har ædt. Så med tiden vokser den simpelthen ud af græsplænen!

Foto: Olivier Bruchez/Flickr