Frys vaniljeis på magisk vis
Sne og is er sjovt! Men nogle gange er det en mangelvare. Sænk på magisk vis temperaturen og frys den hjemmelavede vaniljeis på en naturlig måde. God fornøjelse – og velbekomme!Et sjovt forsøg med minusgraderne sænker temperaturen i en skål med is. Teknikken går helt tilbage til middelalderen. Find noget sne udenfor eller snyd med et par bakker isterninger fra fryseren.
Sådan gør I
- Hæld først is eller sne i skålen og mål temperaturen.
- Lav en blanding af salt og vand i en målekande – der skal så meget salt i, at der ligger lidt uopløst salt på bunden, som ikke kan røres ud i vandet. Så er vandet ’mættet’ med salt.
- Tilsæt blandingen til sneen eller isen og rør rundt. Se, hvordan temperaturen lynhurtigt falder dramatisk! Samtidig bliver noget af isen til vand. Temperaturen kan komme helt ned på minus 21 grader, men noget af vandet fra saltblandingen er stadig flydende.
- Sæt den mindre, tynde skål ned i den kolde blanding og hæld vaniljeisblandingen i. Ude i kanterne stivner blandingen først.
- Skrab og rør hele tiden i blandingen, indtil isen er, som I vil have den.
Til sidst kan I enten spise jeres is med det samme eller sætte den i fryseren eller ud i kulden.
Derfor falder temperaturen
Når I blander is og salt i en skål, kan I få temperaturen til at falde til minus 21 grader, hvis I er heldige. Ved den temperatur er noget af blandingen stadig flydende, fordi saltvand har et frysepunkt, der er meget lavere end vands. Derfor bruger vi salt på vejene om vinteren til at smelte isen.
Salten, vi kommer på vejene, kan til gengæld skade dyr og planter, når det skylles væk fra vejen. I stedet kan vi bruge andre, mindre skrappe midler til at få sneen til at smelte, for eksempel carbamid.
Det skal I bruge
- En stor skål
- Målekande eller lign.
- Is/sne (En skålfuld)
- ½ - 1 dl salt
- 1 glas vand
- Evt. termometer (stegetermometer fungerer fint, hvis det viser lave temperaturer)
Vaniljeisblanding
- En mindre, tynd skål
- 4 pasteuriserede æggeblommer
- ½ liter piskefløde
- 4 spsk. flormelis
- Korn fra 1 stang vanilje