At samle vilde urter i naturen og bruge dem i madlavningen er en ældgammel tradition. Det giver os en oplevelse af samhørighed med naturen. Når børnene er med til at samle bær, svampe og planter til lækre retter på spisebordet, giver det dem en fin forståelse for naturen som spisekammer.

Og kan man så spise gran? Ja, det kan man faktisk. De spæde skud smager syrligt og lidt harpiksagtigt, men når skuddene opvarmes, ændrer smagen sig til det sødlige og bæragtige. Ældre nåle kan bruges til fx te. Til denne opskrift skal I have jeres egen gransirup klar.

Sådan gør I

  1. Bland flormelis, kardemomme og salt i en skål.
  2. Rør smørret i og bland godt.
  3. Tilsæt æggeblommer og pinjekerner.
  4. Tilsæt melet lidt ad gangen.
  5. Kom dejen i køleskabet 1-2 timer.
  6. Tag dejen ud og tril den til kugler på størrelse med pebernødder.
  7. Sæt dem på en bageplade og bag dem i ovnen ved cirka 175 grader i 10-15 minutter.
  8. Rør glasuren sammen imens. Smag jer frem med siruppen.
  9. Kom glasur på, mens de stadig er lune.
  10. Opbevar grankuglerne i en kagedåse.

Når I samler gran

At samle gran er en gammel tradition. I offentlig skov må I samle kogler og nedfaldne grene i behersket omfang - cirka det, der svarer til en bæreposefuld. I må gerne klippe grene af væltede træer - dog ikke, hvor der produceres pyntegrønt. I private skove skal I spørge om lov, før I tager noget med hjem. Brug jeres sunde fornuft og vis hensyn til dyr og planter.

Undgå taks

Hold jer fra taks, der ligner gran – den er giftig. Undgå at plukke ved marker, der er sprøjtede. Undgå at plukke ved trafikerede veje.

Det skal I bruge

Grankugler

  • 40 g flormelis
  • ½ tsk. kardemomme
  • ½ tsk. salt
  • 125 g blødt smør
  • 2 æggeblommer
  • 100 g hakkede pinjekerner
  • Cirka 100 g mel

Glasur

  • Cirka 40 g flormelis
  • 1-2 spsk. gransirup
  • Vand