Kantarellens karakteristiske farve lyser op i skovbunden. Den gulorange svamp er derfor let at genkende. Den smager samtidig fantastisk og er simpel at tilberede. Det gør den til en af vores allerbedste spisesvampe.

Kantarellens stok er 3-6 cm høj. Hatten er 3-8 cm bred og har en kruset eller bølget kant. Under hatten løber såkaldte ribber, der minder lidt om lameller. Hatten er gul, mens stokken er hvidgul.

Find kantarellen

Den almindelige kantarel er afhængig af et særligt samarbejde med træernes rødder. Derfor gror svampen altid under et træ. Men kantarellen er ikke kræsen med hensyn til træets art, og derfor vokser den både sammen med bøg, birk, eg, gran og fyr. I kan altså både gå på kantareljagt i løv- og nåleskov.

Kantarellen er fremme fra midt i juli til først i november. Svampen har en lidt bitter smag, og derfor bliver den sjældent angrebet af larver. Den bitre smag forsvinder ved tilberedning.

Den eneste svamp, der minder om kantarellen, er almindelig orangekantarel. Den er dog lidt mere orange, mens paddehatten også typisk er mere ensartet rund. Den orange fætter er også spiselig, men smager ikke nær så godt og anses ikke som en velegnet spisesvamp.

Find kantareller

Spis kantareller

Bon appetit!

Der skal meget lidt tilberedning til, før kantareller bliver til gourmet. Svampen er en klassiker i blandt andet pastaretter og risotto. Her får I et par tips til, hvordan skovens guld bliver til køkkenets guld.

Begynd altid med at rense svampene for jord, græs og blade med en blød børste. Skyl dem ikke med vand. Svampene suger væsken, og så bliver de mere sjaskede på panden.

Stuvet kantarel på ristet brød

  • Kantareller
  • Smør
  • Fløde
  • Citron
  • Salt og peber
  • Ristet brød
  • Persille

Store svampe skæres i lidt mindre stykker, mens de små får lov at forblive hele. Steg svampene i rigeligt smør på en mellemvarm pande. Tilsæt fløde, så svampene dækkes halvt.

Lad retten småsimre lidt, indtil fløden har tyknet lidt. Smag til med lidt citron, salt og peber. Servér på ristet brød og pynt eventuelt med lidt persille.

Frisk pasta med kantarel

  • Kantareller
  • 1 skalotteløg
  • Et par hvidløgsfed
  • Smør
  • Fløde
  • Citron
  • Salt og peber
  • Frisk pasta
  • Parmesan
  • Evt. persille

Skær de store kantareller i mindre stykker, og lad de små forblive hele. Hak skalotteløg og hvidløg fint. Steg svampene i smør til de falder sammen. Tilsæt nu løg og svits dem hurtigt. Tilsæt kort efter fløden, og lad retten stå og reducere lidt. Smag svampesovsen til med citron, salt og peber.

Kog den friske pasta og vend den i sovsen. Servér med det samme og drys endelig med persille og parmesan.

Gem kantareller

Finder I mange kantareller på én gang, kan de sagtens holde sig på køl et par dage. Alternativt kan I fryse dem ned efter stegning.