Æbleskiver over bål

Så bliver det ikke meget lettere at skabe rammerne for en god omgang julehygge i det fri.

Lav et bål og køb en pose frosne æbleskiver, lad dem tø op og stik dem på en lang pind (snobrødspind) og bag dem over bålet.

Husk at medbringe syltetøj og flormelis :)

Er I de heldige ejere af en æbleskivepande, kan I alternativt selv lave en dej og bage æbleskiverne over bålet.

Hvis panden ikke er fastgjort til en lang pind, bør den placeres på en stabil rist over bålet.

Æbleskiven er en rund kage bagt af en pandekageligende dej.
Før i tiden betegnede den en skive æble vendt i dej og stegt i smør - heraf navnet æbleskive.

Børne-gløgg

Lav en varm, sød og krydret juledrik til alle aldre.

Ingredienser

  • Solbærsaft
  • Æblemost
  • Kanelstænger
  • Frisk ingefær
  • Nelliker
  • Appelsinskal af økologiske appelsiner
  • Rosiner
  • Hakkede mandler

Fremgangsmåde

Bland halv solbærsaft og halv æblemost i en stor gryde.

Tilsæt kanelstænger, frisk ingefær, nelliker og appelsinskal efter smag.

Varm saften op og kom rosiner og hakkede mandler i - lad saften varme igennem, så rosinerne bliver møre.

Julekage i appelsinskal

Appelsien hører julen til!

Dens skønne duft kan få enhver i julestemning og tænderne til at løbe i vand. Appelsinen bliver derfor både brugt som julepynt med nelliker i, men også i julemaden og ikke at forglemme i julekager.
Herunder finder i opskriften på en sjov og anderledes julekage bagt i bål.

Ingredienser

Til 7-10 kager:

  • 100 g hvedemel
  • 25 g groft mel
  • 95 g rørsukker
  • 1 strøget tsk. bagepulver
  • 1/2 tsk. kardemomme
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 1 tsk. kanel
  • 2 æg
  • 65 g smør (smeltet og afkølet)
  • 3 moste bananer
  • Saft og revet skal af ½ økologisk appelsin

Endvidere:

  • 10 økologiske appelsiner (en til hver)
  • Skeer til at spise med
  • Tandstikker uden svovl eller små snittede pinde

Fremgangsmåde

Hjemme

Rør de bløde ingredienser sammen æg, smør (smeltet og afkølet), banan og appelsin saft + skal.

Herefter bland de tørre ingredienser sammen – mel, sukker, bagepulver, kardemomme, vaniljesukker og kanel.

Herefter røres den tørre blanding forsigtigt i den bløde masse.

Ved bålet
Lav et forholdsvist stort bål, da bagningen kræver mange gløder.

Det er en sjov aktivitet, at hver især kan lave sin egen lille kage.

  • Skær toppen af appelsinerne og gem dem.
  • Fjern appelsinkødet med en ske eller lille kniv (Husk at I kan spise frugtkødet mens I 'arbejder')
  • Når det meste af kødet er skrabet ud, står i tilbage med en lille skål, fyld skålen (skallen) halvt op med dej.
  • Fastgør appelsintoppen med tændstikker/træpinde
  • Placer appelsinerne i udkanten af bålet og lad dem bage i en ½ time
    • I kan stikke i kagen med en tynd pind eller kniv, kagen er færdig, hvis der ikke sidder dej på pinden/kniven

Velbekomme :)

Æbler over bål

Tip: æbler bliver helt fantastiske af at blive bagt i bålet.

Læg æblerne direkte i gløderne eller sæt dem på en snobrødspind.
Lad dem bage til de er helt sorte. Skræl derefter æblet med en kniv og nyd det søde æble.
Her kan selv de yngste deltage - da æblet gerne må ramme både glæder og flammer.