Et voksent birketræ kan suge mange hundrede liter vand i løbet af et døgn. Vandet er blandet med sukker fra træets rødder, og I kan nemt tappe saften og opleve smagen af et birketræ. Saften kan drikkes direkte fra træet.

Det er vigtigt at finde et sundt birketræ med en stor trækrone. Stammen skal være mindst 15 cm i diameter. Og I skal huske at spørge ejeren af træet om lov til at tappe saften.

I Naturstyrelsens skove, hvor der findes birketræer mange steder, må I klippe en gren af et træ, der er over 10 meter højt.

Sådan gør I

  1. Klip en fingertyk gren over.
  2. Stik grenen på træet ind i flasken og bind flasken fast til grenen med en snor rundt om flaskens krave.
  3. Saften vil nu selv løbe ned i flasken.
  4. Over et par dage vil I på denne måde kunne tappe et par liter birkesaft. Herefter lukker grenen selv såret.

Hvis I skal bruge en større mængde birkesaft

  1. Bor et ca. 10 mm bredt og 10 cm dybt hul lidt skråt opad ind i træet, så saften kan løbe ud. Undgå at bore, hvor der er knaster eller grene.
  2. Rens og skyl hullet for træsmuld og træspåner.
  3. Stik en plastik- eller gummislange fast i hullet i træet og stik den anden ende af slangen i en flaske eller dunk. Sørg for, at systemet lukker tæt, så I undgår bakterier og svampesporer i saften.
  4. Tøm flasken eller dunken hver dag, indtil I har den ønskede mængde birkesaft.
  5. Når I er færdige med tapningen, bør I lukke tappehullet med en korkprop, som bankes ind i hullet i træet.

Det skal I bruge

  • Flaske med prop
  • Snor
  • Evt. grensaks
  • Evt. boremaskine
  • Evt. plastik- eller gummislange
  • Evt. gummi- eller korkprop

Hygiejne og holdbarhed

Det er vigtigt, at flasken er helt ren, for at undgå spredning af bakterier. Når saften er tappet, skal den opbevares i køleskab, hvor den kan holde sig i op til fem dage.

Hvis I fryser saften ned, kan den holde sig i op til et år.

Masser af mineraler

Saften fra birketræet indeholder 99 pct. vand. Den resterende procent er fruktose, glukose, frugtsyre, aminosyre, c-vitamin og mineralerne kalium, kalcium, fosfor, magnesium, mangan, zink, natrium og jern.

Birkesaft i årtusinder

I tusinder af år har blandt andet samerne i Skandinavien og indianerne i Nordamerika tappet saften fra birketræet og brugt den som læskedrik og til at kurere og forebygge sygdomme.