Sådan gør I

Sankthansormen er ikke helt almindelig, men den er let at få øje på, hvis I først finder den. Ormen lyser nemlig om kap med de store Sankt Hans-bål i nogle forunderlige og kraftige gullig-grønne blink.

Hunnen lyser op i de lune sommernætter sidst i juni og først i juli. De fleste begynder først, når mørket sænker sig ved 23-tiden. I skal altså være sent oppe.

Tag af sted, så I ankommer, hvor I tror der kan være sankthansorme ved 23-tiden. Det er en god idé at besøge stedet tidligere i dagslys, så I har en fornemmelse af, hvilken rute I vil gå. Sluk al lys og gå stille og roligt langs en sti, en søbred eller lignende, hvor der er fugtigt og højt græs. Lad øjnene vænne sig til mørket og hold øje med gulgrønne lysglimt i det høje græs.

Den vingeløse hun signalerer med lyset til de flyvende hanner, at hun er klar til parring. Hun søger højt op i græsset, så lysglimtene kan ses vidt omkring. Lidt ligesom landingsbanens lys i en lufthavn. Hun stopper først med at lyse igen, når en han har fundet hende.

Når I ser en sankthansorm lyse, kan I roligt tage den forsigtigt op i hånden. I brænder jer ikke, og hun slukker ikke lyset. Hvis I forsigtigt sætter hende ned i et syltetøjsglas (uden låg) med lidt tørt græs, vil hun lyse videre. I kan så holde øje med, om der dukker en han op.

Hvis I sidder ved siden af flere sankthansorme på samme tid, så lyser de så kraftigt op, at I kan læse en bog i skæret.

Her kan I lede

Sankthansormen er fundet i det meste af landet, men er ikke almindelig i Sønderjylland og Nordvestsjælland og er sjælden på Bornholm. I kan finde den på fugtig bund – for eksempel i moser, på fugtige enge og i skove med skygget bund. Men der er også set sankthansorme på mere tørre steder som i det tørre græs ved stranden og på sandede skovområder.

Sankthansormen er blandt andet kendt fra Engestofte, Høkke Sø, Bregninge Opkørsel, Hestehoved Fyr, Næsby Strand, Møns Klint (bl.a. Høvblege og Busene, Knudsskov), Gjern Bakker, Glatved Strand og Lyngby Åmose.

Det skal I bruge

  • Varmt tøj og måske et par gummistøvler
  • Et syltetøjsglas
  • En lommelygte, så I kan finde hjem igen

Lidt om lyset

Det specielle fænomen kaldes bioluminescens. Det findes også hos nogle alger, gopler, fisk, bakterier og snegle.

Det opstår når to forskellige stoffer blandes i en kemisk proces, hvor der ikke er noget varmetab. Det kaldes derfor også biologisk koldt lys.

Ormen er faktisk en bille

Navnet snyder lidt, for sankthansormen er i virkeligheden slet ikke en orm, men en bille.

Man kalder den nok en orm, fordi hunnerne godt kan ligne små orme.