At overnatte ude i haven eller ude i naturen er en stor oplevelse for børn, som de vil huske til forskel for de tusindvis af nætter, de tilbringer i deres egen seng.

Der er flere forskellige måder at overnatte ude på, og du kan selv vælge, hvilken oplevelse, som du vil give dine børn eller børnebørn.


Start ud med overnatning i haven

Start med at sætte et telt op ude i haven eller ved sommerhuset. Smid dyner/soveposer og liggeunderlag eller madrasser ind i teltet. Er man gammel i krop, så husk hovedpuden. Lad børnene have lommelygter, sovedyr og hvad de ellers kan bære med ud i teltet. Tag eventuelt et par tegneserier med, hvis de vågner meget tidligt.

Læs en ikke for uhyggelig historie og lig så og lyt til lydene, mens tusmørket bevæger sig hen over teltdugen.

Mini-eventyr på fri teltpladser eller i shelter

Har I mod på at sove væk fra toilet, køkken og køleskab, så gå ind på udinaturen.dk og søg på ”overnatning”. Her kan I nemt finde et sted i nærheden, hvor I må slå telt op eller sove i shelter ganske gratis. Det kræver ikke meget udstyr og organisering, hvis I bare kører ud for at sove og kører hjem igen om morgenen. Hvis der skal laves aftensmad og morgenmad, skal der naturligvis købes ind og pakkes et trangia-sæt og noget service.

Husk, at mad, som I spiser ude, bare smager bedre!

Download vores sommerguide "Klædt på til et sommerdøgn i naturen".

Guiden samler alle gode råd og anbefalinger, som du finder her på siden.

Overnat under åben himmel og i skoven

I alle statsskove (dem med de røde pæle) må I faktisk gerne overnatte, f.eks. i en bivuak eller under åben himmel – men ikke i telt. Man må også sove på stranden – her gælder samme regler: Det skal være en offentlig strand, man må ikke slå telt op, men her kan man ligge uforstyrret under åben himmel.

Til sådan en naturoplevelse skal I have lidt mere udstyr. Et liggeunderlag, en sovepose, en presenning, snor og lommelygte/pandelampe. Til overnatningen på stranden kan man også blot trække presenningen op over soveposen for duggen, vinden eller regnbygen. Sidstnævnte kommer naturligvis ikke.

Eventuelt kan I kaste sand over presenningens tre sider, så vinden ikke kommer ind der, og vende åbningen væk fra vinden.

Tag altid ekstra tæpper eller en dyne med, hvis natten bliver koldere end forventet.

Snobrød er børnevenlig bålmad

Snobrød kan spises til hovedret eller desserten

Urte-snobrød med Søren Ejlersen

Lækre kakao-snobrød

Sådan laver I bål

Se her, hvordan i laver det perfekte bål

Se her, I hvilke kommuner det er tilladt at tænde bål

Mad i naturen

I kan vælge 3 veje – og alle er en succes, da mad bare smager bedre i naturen. Husk altid drikkevarer og vand til håndvask.

  1. Lav maden hjemme og spis den kold, f.eks. sandwich.
  2. Lav maden hjemmefra evt. frossen (hvis dagen er varm, holder den sig frisk) og varm den op på bål, brænder eller trangia.
  3. Lav maden fra grunden med snitte, hakke og stege. Det tager tid, men er hyggeligt.

Må I tænde bål i jeres kommune? Se her, hvor der er afbrændingsforbud.