En kastanje er næsten som naturens svar på et Kinderæg. Der er både en overraskelse, noget man kan lege med og så smager de rigtig godt – hvis det altså er ægte kastanjer. I kan ikke spise de almindelige kastanjer.

Hvis I ikke har et ægte kastanjetræ (se forklaring længere nede) i haven, kan kastanjerne købes i mange supermarkeder og hos grønthandlere.

Sådan gør I

  1. Skær et kryds i toppen af kastanjerne og placer dem med krydset opad på grillens rist eller i et lag salt i en bradepande i ovnen.
  2. Saltet skal ikke dække kastanjerne, det skal bare sørge for, at de ikke vælter.
  3. I ovnen skal kastanjerne have ca. 20 minutter ved 200 grader, eller til skallerne begynder at revne. På grillen skal I også se efter, hvornår skallen revner.
  4. Spis kastanjerne med lidt salt og en klat smør.

Hestekastanje

Det mest almindelige kastanjetræ i Danmark er hestekastanjen. Den kan have hvide eller røde blomster, der i maj-juni står frem blandt de grønne blade.

Kastanjerne fra hestekastanjen er flotte og gode at lege med, men de kan ikke spises. Det kan frugterne fra den ægte kastanje derimod.

Ægte kastanje

Ægte kastanje er faktisk slet ikke i familie med hestekastanjen, men fordi deres frugter ligner hinanden, deler de navn.

Den ægte kastanje kan vokse i Danmark under lidt mere beskyttede forhold end hestekastanjen, derfor findes den oftest i haver og parker. Den får smukke, gule rakler i blomstringstiden, og frugterne på den ægte kastanje har flere og længere pigge end hestekastanjen.

Den første gang, det fryser om natten, falder næsten alle kastanjetræernes blade af. Se om det passer, der hvor I bor.

Så jeres eget kastanjetræ

I kan selv prøve at lave kastanjetræer. Put nogle kastanjer i en potte med havejord og lad dem stikke halvt op af jorden. Potten skal stå et køligt sted vinteren over, og den skal vandes, når jorden tørrer ud.

Sæt potten i solen til foråret, og der vil snart bryde en stor spire gennem kastanjens skal. Herefter kan træet plantes ud i haven. Husk, kastanjen bliver til et meget stort træ, der har brug for lys og luft for at vokse.

Det skal I bruge

  • Kastanjer
  • Salt
  • Smør

Flere oplevelser med kastanjer