Det rigtige tidspunkt

Først og fremmest er det vigtigt at vide, hvilken tid på året, flagermusen er aktiv. Flagermusen vågner op fra sin vinterdvale omkring starten af maj, og den jager og yngler hen over sommeren. Sæt dig derfor ind i flagermusens år. Det er ideelt at vente til midt på sommeren, hvor flagermusen har fået unger, og derfor er ude at jage føde. Flagermusen jager om aftenen og natten. Derfor vil der ved skumringstid være rigtig gode muligheder for at se dem. Insekterne, som flagermusen spiser, er aktive der, og det er stadig ikke så mørkt, at du ikke kan se de flyvende mus i luften.

Det rigtige sted

Det er i princippet muligt at se flagermus alle steder i landet. Chancerne er dog større, hvis du befinder dig et sted, hvor flagermusens føde er, for det er også der, de jager. Flagermusen spiser insekter som myg, natsværmere, stankelben og edderkopper. Derfor vil et godt sted være ved skov eller anden bevoksning, samt ved vandet. Hvor de jager, afhænger af arten.

Sådan gør du

Når du har fundet det sted, hvor flagermusen jager, kan du lægge dig på ryggen eller bare kigge opad efter flagermus. De bevæger sig i hurtige, små ryk. Giv dig selv en udfordring ved at følge en flagermus over længere tid, og se om dine øjne kan følge med. Husk at det er forbudt at jagte flagermusen, samt at forstyrre den i jagten og på dens ynglesteder!

Te-selskab med flagermusen

Du har mulighed for at lokke flagermusen til dig. Tag en brugt te-pose, og vrid den tør. Kast den op i luften og se flagermusene cirkle omkring den. Husk at samle te-poserne op igen, når du er færdig.

Flagermus kan bide

Hvis du finder en flagermus på jorden, kan det være fristende at samle den op for at nærstudere den. Sommer tider kaster flagermusungerne sig lidt for hurtigt ud på flyveventyr, og det resulterer i, at de nødlander på jorden.

Finder du en flagermus, må du gerne hænge den op i et træ, en busk eller et andet passende sted. Dog skal du altid have en arbejdshandske eller lignende på, hvis du er nødt til at røre ved den. Flagermusen har nemlig små, spidse tænder. Normalt angriber de ikke, men de kan godt finde på at bide fra sig, hvis de føler sig truet.

Ikke nok med at selve bidet kan være smertefuldt, så kan flagermusen også være smittet med rabies, også kendt som hundegalskab. Der er dog aldrig nogle mennesker i Danmark, der er blevet smittet med sygdommen. Sidst en smittet flagermus blev fundet i Danmark, var i år 2009. Alligevel skal du altid tage din forholdsregler, og have respekt for dyr og naturen.

Er du blevet grebet af flagermusene, så kan du her lære mere om seks flagermusarter i Danmark: