Haren er et skumrings- og natdyr, der kommer frem om aftenen og spiser. Harepelsens farve gør, at den let kan gemme sig, når den ligger stille på jorden. Hvis I kigger godt efter, kan I måske se den i højt græs eller korn.

Sådan gør I

  1. Tag ud allerede ved tusmørketid – altså når solen lige er gået ned – og hav en stor, kraftig lygte med.
  2. Lys fra sti eller vej over det åbne landskab.
  3. Kig efter harerne, der sidder helt stille og kigger på lyskeglen.
  4. Kør eller gå lidt længere og gør det igen, så kan I muligvis møde flere harer.

I april og maj er græsset og kornet højt, og der er gode chancer for at møde haren.

Hør som en hare

Haren har store øjne og kan se næsten hele horisonten uden at dreje hovedet. Den har en rigtig god lugte- og smagssans, som den bruger, når den spiser, og når den skal finde vej via dufte og genkende andre harer.

Ørerne er lange, og harens hørelse er god. Hvis I ruller to stykker A4-papir som brede kræmmerhuse og holder dem op til ørerne, kan I høre, hvordan lydene omkring jer lyder anderledes gennem ”hareørene”.

Spiser sin mad to gange

Haren er en slags drøvtygger ligesom køerne, bortset fra at haren ikke har fire maver. Den spiser i stedet sin mad to gange – den spiser altså sin egen lort. Det gør den for at udnytte næringsindholdet bedre. Den kan nemlig ikke fordøje al maden første gang. På den måde sørger haren for at få alle de proteiner og vitaminer, den skal bruge.

Mange unger

Harer får gerne 3-4 kuld unger – harekillinger – i ynglesæsonen. Hvert kuld er på 2-5 unger. Det første kuld kommer allerede i slutningen af februar.

Naturlige fjender

Det er kun ræven, der kan tage en fuldvoksen hare. Men ungerne er i høj grad på spisekortet hos mindre rovdyr og rovfugle.

Haren er truet

For ikke mange år siden var haren et af Danmarks mest almindelige pattedyr. Men siden 1960’erne er det gået ned ad bakke med bestanden. Der er simpelthen færre unger, der overlever.

Man ved ikke helt, hvad det skyldes, men det kan bl.a. være forringede levevilkår som manglende føde eller beskyttelsessteder som læhegn. Der bliver også dræbt tusindvis af harer i trafikken. Det intensive landbrug kan også have indvirkning på bestanden.

I al fald er harens eksistens desværre truet mange steder – især i Jylland. Det har gjort, at haren i 2010 kom på den såkaldte rødliste over truede arter.