Når I er blevet trætte af at bade, er der masser af andre oplevelser på stranden. I kan for eksempel finde dykkerbrillerne frem og kigge på dyr og planter under vandet eller bygge et sandslot ude i vandkanten.

Se på planter og dyr, mens I bader

Tag dykkerbriller på, og svøm rundt i det lave vand. Der er masser af spændende ting at kigge på.

Hvis I svømmer ganske forsigtigt, kan I måske se nogle af havets dyr og planter. I kan for eksempel være heldige at se en fladfisk, der svømmer op fra sit skjul i sandet. Fladfisk er meget svære at få øje på, fordi de borer sig ned i sandet og skifter farve efter sandet på bunden.

Tag en snorkel på og se, hvad I får øje på.

Det kilder under fødderne

På det lave vand er der masser af spændende liv i form af krabber, rejer, hundestejler og fladfisk.

Det er let at komme til at træde på en fladfisk, når de gemmer sig under sandet. Man kan blive helt overrasket, når de hurtigt svømmer væk under fødderne på en.

Hop over bølgerne

På dage med pålandsvind er der store bølger ved strandene. Bølgerne byder på mange timers sjov leg. I kan for eksempel hoppe over bølgerne, dykke igennem dem eller prøve at lade jer flyde med. HUSK: Hold altid øje med, hvor langt ud I flyder.

Byg sandslotte

Prøv at bygge et sandslot helt ude i vandkanten og se, om murene kan klare bølgerne og det stigende vand.

Tidevand

Nogle steder er der meget stor forskel mellem højvande og lavvande. Ved Vadehavet kan der f.eks. være op til 175 cm forskel, men de fleste steder i landet er forskellen ganske lille.

DMI's hjemmeside kan I se, hvornår det er højvande og lavvande.

Vandmænd

Ved stranden er der stor sandsynlighed for at I finder vandmænd i vandkanten. De består af 95 procent vand. Undersøg det ved tage dem op og se, hvor skrøbelige de er.

Vandmændene spiser krebsdyrlarver, svømmer dårligt og har ikke rigtig nogen fjender. Der findes både vanddamer og vandmænd.

Brandmænd

De er nemme at forveksle med vandmænd, men brandmænd er nemme at kende fra vandmændene.

Brandmanden er gul- eller rødbrun og har lange fangtråde, hvorimod vandmanden er næsten helt gennemsigtig og har kun korte fangtråde.
Brandmændene er ofte mindre end vandmændene, men deres fangtråde kan være flere meter lange.

Fangtrådene brænder kraftigt på huden, men det er ikke farligt. I skal hverken tisse på huden, som nogle tror, trykke eller gnide på det.

Derimod skal I bruge en kniv, en ispind, et kreditkort eller en skarp sten til at skrabe resten af brandmandens tråde af huden. Og så skal I smøre smertestillende creme på området, hvor det gør ondt.


Til sidst skal indersiden af kroppen have et plaster på i form af en kiks, en is eller noget chokolade.

Våddragter til børn og voksne

Våddragter er geniale som badetøj til børn. Ungerne kan være rigtig længe i vandet og rode i vandkanten uden blå læber. Dragterne er også en god ide til voksne.

Med solcreme i hovedet er det højst håret, der bliver farvet af solen.