Almindelig stinksvamp kan blive 12-22 cm høj. Svampen er kendetegnet ved en lang hvid stok, der er forsynet med en lille kegleformet grøn hat på toppen.

Som ung er svampens hat helt dækket af en olivengrøn, stinkende sporeslim, men efter et stykke tid, hvor fluerne har spist løs, fremkommer et smukt hvidt mønster med en masse små kamre – næsten som i en bikube.

Som navnet antyder, synes vi mennesker ikke, at stinksvampen lugter godt. Lugten kan bedst beskrives som en vammel blanding af gylle og ådsler. Glæd jer!

Fluerne elsker den

Mens mennesker ikke kan fordrage svampens lugt, er fluerne helt vilde med den. Og det er smart. Fluerne spiser nemlig den sporeslim, der ligger som et olivengrønt slimlag på svampens hat. Når fluerne forlader svampen igen, har de altså en masse svampesporer med sig, som de spreder på deres videre færd ud i verden.

En meget mystisk svamp

Det er ikke kun stanken, som er særlig ved stinksvampen. Som ung ligner svampen en bævrende gelé-kugle, der minder om et æg. Fordi disse æggelignende kugler pludseligt dukker op i skovbunden ud af ingenting, troede man i gamle dage, at de var ren magi. Derfor kaldte man dem for hekseæg.

Hekseægget er hvidt og kugleformet. Det bliver 3-7 centimeter stort, og det virker tungt og føles geléagtigt. Det lugter ikke endnu, og hvis I skærer det igennem, kan I se en gelemasse med en hvid mandelformet del i midten. Den kan spises og smager lidt af nødder.

Hvis I finder et hekseæg, så lad være med at tage det med indendørs. Når hekseægget efter nogle dage er klar til at vokse videre, går det nemlig hurtigt, og så stinker det!

Find svampen

Almindelig stinksvamp er fremme fra juli til oktober. Den er, som navnet antyder, almindelig i Danmark. Den findes tit i granskov, hvor den lyser op i skovbunden og er let at finde. Den vokser også i løvskov og findes endda i haver og parker.

... andre skøre duftsvampe

En duft af rå kartofler

Kugleknoldet fluesvamp dufter af rå kartofler. Svampen er almindelig i Danmark og vokser i både løvskov og nåleskov.

Den kan ikke spises og er i tæt familie med Danmarks giftigste svampe, grøn- og snehvid fluesvamp, som den også let kan forveksles med.

Løgbruskhat lugter af hvidløg

I gammel løvskov kan I finde en lille svamp med en lang, tynd mørkebrun stængel.

Løgbruskhat er let at kende på duften. Tag den op og gnid lidt på svampen, og så lugter det med det samme stærkt af hvidløg. Svampen kan bruges som krydderi i gryderetter. Den er fremme fra august og indtil nattefrosten for alvor sætter ind.

Hummer-skørhat dufter af… hummer!

Hummer-skørhatten er en skør skørhat, der typisk vokser under fyrretræer. Hatten er smukt vinrød, næsten sort, og kan blive op til 12 cm bred. Stokken er rødlig. Svampen kan spises, og den dufter af hummersuppe!

Svampen, der dufter af lakrids

I kan være heldige pludselig at stå i skovbunden i en duft af sød lakrids. Duften af lakrids kan komme fra den gråblå svamp anis-tragthat.

Den findes over det meste af Danmark i både løv- og nåleskov. Svampen er fremme fra august, men især fra september og frem til slut-november er der gode chancer for at finde den.

Anis-tragthat kan spises, men er ikke en god begyndersvamp, da dens markante lugt let kan blive for kraftig i maden.

Kokosduftende kokos-mælkehat

Står du under et birketræ og fornemmer en sødlig duft af kokos, så er det nok kokos-mælkehat, der er på spil.

Den er ganske almindelig i Danmark, men vokser kun sammen med birketræer. Svampen er fremme fra juli til oktober. På grund af dens meget karakteristiske duft og voksested er der sjældent tvivl om, at der er tale om en kokos-mælkehat.