Urte-snobrød med Søren Ejlersen

Snobrød kan variere i det uendelige. Søren Ejlersen, kok og stifter af Aarstiderne, giver her et par spændende forslag til sommerens bålaftener.


Sådan gør I
Tænd et bål en times tid, før I skal bage snobrødene. Det kræver gode gløder. Opløs gæren i vandet og tilsæt resten. Ælt dejen godt, til den er ensartet og glat og lad den hæve mindst ½ time.

Del dejen i seks stykker og sno det om en lang, afbarket pind. Bages gyldent over gløderne, til snobrødet lyder hult, når du banker på det.

Variationer
Kun fantasien sætter grænser for, hvordan den klassiske snobrødsopskrift kan varieres. Tilsæt nødder, frø, kerner, aromatiske krydderier, grøntsager eller vend blikket mod naturens vilde urter.

For et mere farverigt snobrød, tilsæt 150 gram revne grøntsager (gulerødder, rødbeder, squash, jordskokker, græskar, pastinakker, persillerod, knoldselleri). Hvis dejen bliver for våd, tilsættes lidt mere mel.

I skal bruge

  • 3 dl. vand
  • 25 g. gær
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. sukker
  • 500 g. hvedemel, eller 300 g. hvedemel og 200 g. mel af spelt, emmer, durum, rug, byg, grahamsmel eller fuldkornsmel.

Smag fra naturens urter
Når I laver mad i naturen, har I en masse gode smagsgivere lige ved hånden, så brug de vilde urter til at krydre jeres snobrød. Pluk to til tre håndfulde urter og ælt dem ind i dejen. Det kan fx være røllike, mælkebøtte, skvalderkål, ramsløg, brændenælde, løgkarse, skovmærke, sødskærm eller viol.

Sødt brød
Til de lange aftner ved bålet kan det være godt med en sød snobrødsvariant. Tilsæt 1 spsk. kanel eller kardemomme til snobrødsdejen. Ælt herefter 3 æbler, skåret i små stykker, og en håndfuld blåbær i dejen. Forsøg også med andre bær og frugter.

Landgangs-snobrød med kød, grønt og røg!
Landgangs-snobrødet er opbygget som et grillspyd inderst og et snobrød yderst. Start med en god krydret fars, som du former til små kødboller. Disse sættes på snobrødspinden sammen med stykker af rød peber, champignon, løg og squash – som et grillspyd. Dejen snos uden om hele herligheden og bages over bål.

Det er vigtigt, at børn får kontakt med naturen - Søren Ejlersen

Søren Ejlersen

”Det er vigtigt, at børn får kontakt med naturen. De skal ud i virkeligheden. Det er afsindigt vigtigt for vores velbefindende at komme ud og mærke urkræfterne,” siger Søren Ejlersen.

Han er manden bag Aarstiderne samt det store skoleprojekt ’Haver til Maver’, hvor børn arbejder med sammenhængen mellem natur, haver og mad.

”Børnene lærer en hel masse om hjemkundskab, matematik samt natur og teknik ved at komme ud og lave mad på bål og dyrke deres egne råvarer. Der opdager de sammenhængen mellem de forskellige ting."