Humlebiens dronning når aldrig at blive mere end et år gammel og må leve et hektisk liv i naturen. De dygtigste humlebi-dronninger når i deres korte liv at rejse et rige fra en rede med musetis, opnå en kort og blomstrende storhedstid for derefter at se riget styrte i grus og alle indbyggerne dø.

Heldigvis efterlader kolonien sig en ny række befrugtede dronninger, der kan starte en ny koloni i det kommende år. De unge dronninger overvintrer i en tør, lille hule i et stendige, en jordhule, en bladbunke eller lignende. De kommer ud i det tidligste forår, og begynder straks at producere æg og lede efter et godt sted til den nye koloni.

Når dronningen er flyttet ind, kan man snart se nye arbejderbier flyve ud og ind i kolonien. Sommeren igennem flyver de små pelsklædte og tungt lastede brumbasser fra blomst til blomst og samler pollen og nektar. På den måde er humlebierne med til at bestøve frugttræer, buske, blomster og andre nytteplanter.

I løbet af sommeren kan der komme mellem 100 og 400 flittige humlebier i en koloni. Alle koloniens indbyggere arbejder hårdt på at sikre nye unge dronninger, som skal overleve den næste vinter. Inden kolonien uddør, er der udklækket en række nye unge dronninger og en flok hanner, der kan parre sig med dem. Inden kulden sætter ind, er alle andre humlebier i kolonien døde

Humlebier i Danmark

I Danmark har vi 21 arter af redebyggende humlebier. Mange af humlebierne er truede, fordi deres naturlige levesteder som hegn og stengærder forsvinder, og fordi vi bruger mange flere sprøjtegifte end tidligere.

Sådan gør I

  • Start med at lave en trækasse som på tegningen.
  • På taget sættes tagpap, og samlingerne gøres helt tætte med silikone.
  • Foran ventilationshullet sættes et lille finmasket metalnet (som det, man finder i stempelkander). Nettet skal holde parasitter ude.
  • Fyld kassen med et godt lag isolerende materiale. Det kan være blødt tørt græs, tørret mos eller findelte blade.
  • Midt i fyldet laves et lille hul på omtrent tre fingres bredde. Hullet forbindes til indflyvningshullet ved fx at stikke en pegefinger ind i begge ender og gøre plads.
  • Det lille hul i midten fyldes med blødt polstringsmateriale. Det bedste ville være at finde en gammel muserede. Dronningerne elsker gamle musereder, og duften af musetis er det bedste lokkemiddel. Man kan også bruge uld, hår børstet fra underpelsen af en hund, eller lignende. Pas på med at bruge noget, humlebierne kan hænge fast i.
  • Polstringsmaterialet fordeles i det lille hul ved at køre rundt med fingrene nede i det, indtil man har en lille, fin rede foret med et tyndt lag polstring. Den indvendige diameter skal være ca. 3-4 cm. Det er meget vigtigt at sørge for, at der fortsat findes en tunnel fra indgang til midten af reden.
  • Til sidst lægges endnu et lag isoleringsmateriale øverst, inden låget lægges på.
  • Stil kassen op der, hvor humlebierne søger efter et sted at bo i foråret. I haven ved de blomstrende buske, ved en træstub, store sten, gærder, grøfter og andre markeringer i terrænet.

Vidste du det?

Det er et gammelt engelsk ord for humlebi, dumbledor, der har givet navn til Albus Dumbledore, som er rektor på Hogwarts i Harry Potter-bøgerne.

Det er en gammel videnskabelig myte, at humlebier ikke burde kunne flyve. Det kan de – både i virkeligheden og videnskabeligt bevist.

Hemmeligheden er en kombination af meget hurtige vingeslag (cirka 230 pr. sekund), rotation af vingerne og retningsændringer af vingens bevægelser.