Bedsteforældre har naturerfaring

Da vores bedsteforældre var børn, var over halvdelen ude i naturen hver dag i løbet af sommerhalvåret. I dag er det kun 29 procent at børnene, der er det, og generelt tilbringer børn nu mindre end halvt så meget tid i naturen, som deres forældre og bedsteforældre gjorde, da de var børn. Det synes vi selvfølgelig er bekymrende, men til gengæld betyder det, at bedsteforældre har en masse naturerfaring, som de kan give videre til deres børnebørn – og det skal vi da udnytte.

Fællesskab, omsorg og naturoplevelser

Selvom man som bedsteforældre måske ikke tænker sig selv som ”naturvant” eller som ”naturmenneske”, så har bedsteforældre en masse erfaringer, som kan gives videre til børnebørnene. I en hverdag, der for mangebørnefamilier er travl og presset, kan du som bedsteforældre bidrage med både tid, omsorg og ikke mindst oplevelser og historier fra et liv, der på mange måder har været anderledes, end hvad børn i dag kommer til at opleve. Herudover giver det, at være sammen bedsteforældre og børn, en anden dynamik og nye muligheder, end når forældre er med. Derfor vil vi gerne skabe Naturfamiliegrupper, hvor bedsteforældrerollen er omdrejningspunktet. Det håber vi, kan være med til at styrke relationen mellem bedsteforældre og børnebørn, samtidig med at det giver gode oplevelser i naturen.

Hvad kræver det at starte en Naturfamiliegruppe?

Hvis du har lyst til at starte en Naturfamilier Bedsteforældre-gruppe op, så anbefaler vi, at:

  • Du som bedsteforælder melder dig som Naturfamilieambassadører. Som ambassadør er du ansvarlig for at koordinere og arrangere de første ture for Naturfamiliegruppen. Som naturfamilieambassadør får du blandt andet tilsendt inspirationsmateriale til aktiviteter og ture.

  • Hvis du kender andre bedsteforældre, der vil være med, er det en god ide, at I er flere, der melder jer som ambassadører. På den måde kommer der hurtigere gang i gruppen og arrangementerne, og forhåbentlig byder andre bedsteforældre hurtigt ind med flere ture.
  • Husk at alle ture skal være gratis og helst foregå i lokalområdet. Turene kan fx indeholde bål-hygge, leg på en naturlegeplads eller en gåtur i skoven. På Naturfamiliers inspirationsside kan I finde masser ideer til ture og aktiviteter.

Den første tur

Naturfamilier står til rådighed i forhold til inspiration og sparring til jeres første tur. Der kan I bare ringe ind eller skrive en mail, så skal naturvejlederne nok være behjælpelige. Desuden vil Danmarks Naturfredningsforening stille et digitalt netværk til rådighed, som kan anvendes til kommunikation i en lukket gruppe tilknyttet jeres lokalområde.

Ambassadørerne vil modtage inspirationsfoldere med inspiration til aktiviteter og information om projektet Naturfamilier, ligesom du via nedenstående link kan du blive inspireret til, hvordan man kan lave sjove aktiviteter for hele familien:

Start en Naturfamilier Bedsteforældre-gruppe

Har du lyst til at stå i spidsen for en Naturfamilier Bedsteforældre-gruppe, så kontakt os endelig, og så vil vi meget gerne facilitere det første arrangement og få det hele sat i gang. Det kan også være, du i forvejen er tilknyttet en forening eller et netværk, hvor du mødes med andre bedsteforældre, og hvor du tænker, det vil være oplagt at tage ud i naturen med børnebørn. Hvis du kan se muligheder eller har spørgsmål, så kontakt os på: naturfamilier@dn.dk