Naturfamilier Småbørn har til fokus at skabe et fællesskab omkring at få det, at nyde naturen, til at være en integreret del af børnenes liv - fra de er helt små.

Allerede fra den helt spæde start, har børnene godt af at opleve naturen på helt klos hold. Det, at mærke naturens kræfter, har nemlig positiv effekt på barnets personlige udvikling. Samtidig kan det, at lave aktiviteter udenfor hjemmets fire vægge, skabe et tæt bånd mellem forælder og barn.

Naturfamilier Småbørn skal sætte rammen for, at de 0-2-årige og deres forældre eller mødregrupperne kan få nemmere ved at samles i det fri, så de små, helt fra start af, bliver inspireret til at bruge naturen i fremtiden.

Naturen skaber andre grænser end i hjemmet

Det sjoveste for børnene er, at man må så mange flere ting, end inden for hjemmets fire vægge. Man må løbe og lege og blive næsten så beskidt og tilgræsset som man vil. Kun fantasien sætter grænser, og smil og røde kinder efter at have været ude i den friske luft, er noget af det mest fantastiske.

At være ude under bøgene eller i den salte strandluft kan være meget gavnligt for de helt små børn. Susanne Lücke, der er sundhedsplejerske og formand for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker, lægger vægt på, at de små kan få ekstra gavn af naturen, hvis du som forælder hjælper med at bruge den som inspirationskilde. Det kan nemlig hjælpe på barnets personlige udvikling, bl.a. sanseligt, motorisk og sprogligt (1).

Her forklarer hun om børn i naturen og kommer med gode idéer til, hvilke små aktiviteter, man bl.a. kan lave.

0-1 år:

  • Sprogudvikling: Peg på de dejlige elementer i naturen og tal om alt det, som baby kan røre ved, lugte og lytte til og se på.
  • Stimulering af sanser: Er baby i en barnevogn, rul da kalechen ned og lad den lille kigge op i trækronerne og alle bladene, der suser forbi i vinden.

1-2 år:

  • Sprogudvikling: Fortsæt med at tale og sæt ord på det, som barnet kan opleve med sanserne.
  • Stimulering af sanser: Lad barnet røre ved naturen under opsyn, så barnet ikke kløjs i småsten eller smager på giftige planter. Forskning viser, at mange forskellige sanseindtryk gavner barnet kognitivt. Det vil altså sige, at det at røre ved både runde, skarpe, bløde, våde, hårde og nubrede ting, er med til at udvikle den lilles hjerne.
  • Motorik: Små børn har en helt naturlig lyst til at bevæge sig så meget som muligt. Brems dem ikke. Det er nemmere at lære at kravle på græs eller i skovbunden end på et glat gulv. Og så er naturen til fri afbenyttelse!
  • Selvtillid: Naturen har et utal af elementer, som den lille kan udforske. Slip jævnligt barnets hånd og lad det gå på opdagelse. Selvfølgelig under opsyn. Anerkend det, den lille gør, fortæller om og ser. Lad barnet bevæge sig længere og længere væk, men bliv inden for rækkevidde af øjenkontakt. Det styrker nemlig barnets tro på sig selv og nysgerrigheden på verden.

Hvad kræver det at starte en Naturfamilier Småbørn-gruppe?

Hvis du har lyst til at starte en Naturfamilier Småbørn-gruppe, anbefaler vi, at:

  • Du som forælder melder dig som Naturfamilieambassadører. Som ambassadør er du ansvarlig for at koordinere og arrangere de første ture for Naturfamiliegruppen. Som naturfamilieambassadør får du blandt andet tilsendt inspirationsmateriale til aktiviteter og ture.

  • Hvis du kender andre småbørnsforældre, er det en god ide, at I er flere, der melder jer som ambassadører. På den måde kommer der hurtigere gang i gruppen og arrangementerne, og forhåbentlig byder andre forældre hurtigt ind med flere ture.
  • Husk at alle ture skal være gratis og helst foregå i lokalområdet. Turene kan fx indeholde duften til blomster, plasken i vandpytter eller leg på en naturlegeplads. På Naturfamiliers inspirationsside kan I finde masser ideer til ture og aktiviteter.

Den første tur

Naturfamilier står til rådighed i forhold til inspiration og sparring til jeres første tur. Der kan I bare ringe ind eller skrive en mail, så skal naturvejlederne nok være behjælpelige. Desuden vil Danmarks Naturfredningsforening stille et digitalt netværk til rådighed, som kan anvendes til kommunikation i en lukket fargruppe tilknyttet jeres lokalområde.

Ambassadørerne vil modtage inspirationsfoldere med inspiration til aktiviteter og information om projektet Naturfamilier, ligesom du via nedenstående link kan du blive inspireret til, hvordan man kan lave sjove aktiviteter for hele familien:

Start en Naturfamilier Småbørn-gruppe

Hvis du kan se muligheder i en Naturfamilier Småbørn-gruppe i dit lokalområde, så kontakt os endelig, og så vil vi meget gerne facilitere et opstartsevent og få det hele skudt i gang. Skriv til os på: naturfamilier@dn.dk


Kilder:

  1. Danmarks Naturfrednings medlemsmagasin, Natur & Miljø, bladnr. 3, 2018