Brug brændenælder i maden

Brændenælder er kendt som en plante, man skal undgå - især fordi den kan være lidt drilsk at plukke. Det er en skam, for de smager rigtigt godt og er smækfyldt med vitaminer, mineraler og jern.



Brændenælder beskytter sig selv

De fleste kender nok brændenælder, fordi de er blevet brændt af brændenælder, og ved at det svier meget.

Det skal ikke afskrække en fra at spise eller plukke brændenælder. Deres fortrinlige smag er faktisk årsagen til, at de brænder. Det er nemlig et effektivt forsvar mod de dyr, som gerne vil æde dem.

Brændenælderne har et tæt lag af små hår på deres stængler og blade. Når man rører ved brændenælden, knækker spidsen af hårene, lidt som når man slår halsen af en glasflaske.

Nu er håret skarpt som en kniv, og skærer derfor et lillebitte hul på huden. Brændenældernes hår indeholder en giftig væske, som siver ind i såret og giver den brændende fornemmelse.

Derfor er det vigtigt at bruge tykke havehandsker eller en saks, når du plukker brændenælder. Det er særligt de nye skud, der brænder mest, men også dem, der har den bedste smag.

Hvis du brænder dig på en brændenælde

Hvis du alligevel brænder dig på en brændenælde er der forskellige ting du kan gøre.

  • Prøv at skrabe de små hår væk, fx med et kreditkort
  • Skyl det brændte område med koldt vand, så opløses giften og svien forsvinder hurtigt
  • Natron opløst i vand er basisk og kan neutralisere syren
  • Spyt er også let basisk og kan have en lindrende effekt
  • Ved kraftig allergisk reaktion kan antihistaminer overvejes. Men for det mest er reaktionen så kortvarig, at det ikke kan betale sig.
  • Saften fra brændenælderne indeholder en modgift og kan også smøres på det brændte område.

Sprængfyldt med vitaminer

Ligesom mange andre vilde urter, er brændenælder blevet populære i madlavningen i de seneste år. Det skyldes i høj grad nældernes meget næringsrige sammensætning.

Urten er rig på A-vitamin, C-vitamin, jern, kalium, mangan, kalcium og har desuden et højt indhold af protein.

Udover at fremme mælkeproduktionen hos ammende, virker brændenælderne angiveligt vanddrivende og udrensende, ligesom de modvirker inflammation og anvendes mod gigt.

Pluk brændenælderne inden blomstring

Brændenælder er i sæson fra marts til juni, og det er de friske skud, som er mest velegnet til at spise. Man kan dog også plukke brændenælderne senere, hvis der stadig er nye blade.

Pluk så kun toppen af planten – de 3-4 øverste bladpar. Men det skal være inden, brændenælderne begynder at blomstre.

Det kan du bruge brændenælder til

Efter plukning af brændenælder kan du overhælde dem med kogende vand, så holder de op med at brænde.

Brændenældesmagen er en smule spinatagtig, men der er mere bid i dem i tilberedt tilstand end spinat. De kan bruges i retter, hvor man ellers ville have brugt spinat.

De bliver ofte brugt i den klassiske brændenældesuppe, men de kan bruges til pesto, saft, brændenældebrød eller –pandekager, i smoothies eller juicer. Eller de kan tørres og bruges i te.

De kan også bruges til den traditionelle påskeret syvkål

Opskrift på brændenældesuppe

  • 200 gram brændenælder
  • 1 stort løg
  • 1 fed hvidløg (alternativt ramsløg)
  • 1-2 spsk. olivenolie
  • 1 liter grøntsagsbouillon
  • Salt og peber
  • Muskatnød

Sådan gør du

Overhæld brændenælderne med kogende vand, så fjernes giftstofferne. Skyl dem herefter i koldt vand og fjern de grove stilke.

Hak bladene og løgene fint.

Svits løgene i olivenolien til de er gennemsigtige.

Tilsæt brændenælder og grøntsagsbouillonen.

Lad koge 10-15 min.

Lav selv brændenældete

Du kan nemt selv lave brændenældete. Start med at tørre brændenælderne. Det kan gøres ved at binde en snor i dem og lade dem hænge med toppen nedad, eller de kan tørres på et stykke madpapir i et varmt rum. Det tager tre-fire dage. Urterne skal vendes undervejs.

Når brændenælderne er tørret, kan de bruges til te. Du kan blande de tørrede brændenældeblade med fx knust anisfrø eller lakridsrod, eller det kan drikkes uden noget.

Put 2 blade i en kop sammen med 2 knust anisfrø. Overhæld med 80 grader varmt vand – ikke varmere, så dræber du de aktive stoffer, der er i brændenælderne.

Lad teen trække i 2 minutter.

Bliv lynhurtigt klog på den klassiske brændenælde

I kan se Sebastian Klein fortælle om Stor Nælde, og om hvorfor den brænder, i projektet 99 arter at se før du bliver voksen lige her:

Og hvis I vil lære mere om alle de andre 99 arter, så kan de findes her: