Oplevelser i naturen behøver ikke vente til, vinteren er forbi. Der er flere ting, som kan ordnes i vinterhalvåret, og som kan gøre forår og sommer til en endnu større fornøjelse.

En af de ting er at lave en bi-børnehave til de vilde bier, der i foråret flyver summende rundt og leder efter et sted at bygge en rede.

- Når man bygger en bi-børnehave, kan man bruge både afsavede træstammer, afskårne bambuspinde og plantestængler. Det vigtigste er, at der er en tilpas lang gang, som bierne kan lægge deres æg i - og at der ikke er hul hele vejen igennem, forklarer Majken Sundahl, naturvejleder i Danmarks Naturfredningsforening.

Husk tag så bierne ikke bliver våde

Der er et par fingreregler, I skal huske, når I giver jer i kast med en bi-børnehave.

Den første er, at bierne skal have en gang, der er omkring 15 cm. lang og 7-8 mm. bred. Ved denne størrelse størrelse kan flere biarter bruge reden.

Det næste er, at bibørnehaven skal have en form for tag, så hullerne ikke bliver fugtige, når det regner. I kan også stille bi-børnehaven under et tagudhæng.

Den sidste fingerregel er, at bi-børnehaven skal stå solrigt.

- Vender man sin bibørnehave mod sydøst, har bierne de bedste betingelser, forklarer Majken Sundahl.

Bierne skal have planter

Derudover forklarer hun, at det er en god idé at have planter, som blomstrer hele sæsonen. Så kan du nemlig være heldig at lokke bierne til tidligt og fortsætte med det igennem hele sommeren.

Hvis ikke der er noget grønt i nærheden, skal man være ualmindeligt heldig, hvis der dukker en vild bi op i nærheden af bi-børnehaven.

- De vilde bier er groft sagt ude fra marts til oktober, så der er chance for, at man har vilde bier hele foråret og sommeren med, siger Majken Sundahl.

Hjælp de enlige, vilde bier

Hvis du laver en bibørnehave, får du ikke en sværm af bier, som laver en masse honning.

De fleste vilde bier lever mere eller mindre alene hele deres liv – derfor kalder man dem ’’enlige’’ bier. Det er dem, vi hjælper på vej med en bibørnehave.

- Vi kender til 286 forskellige arter af bier i Danmark, og langt de fleste af dem er vilde bier, der lever enligt. De er ligeså vigtige for naturens bestøvning, som honningbier er. Forskellen er, at de enlige bier lever alene uden en dronning, og derfor producerer de heller ikke en stor beholdning af honning, forklarer Majken Sundahl.

Hvis en vild bi vælger at sætte sine børn i din bibørnehave, lægger den 4-6 æg i den lange gang, forer den og adskiller rummene med vægge, den laver af indsamlet materiale. Bierne kan bruge eksempelvis mudder eller blade, det er forskelligt fra art til art.

Sammen med ægget lægger bien en ’’madpakke’’ af pollen og nektar.

Vilde bier stikker ikke

Efter noget tid har ægget gennemgået en forvandling til en voksen bi.

Den voksne bi flyver ud, når det er tid – og det er et vidt begreb, for det er forskelligt fra art til art. Nogle arter bliver i cellen helt til næste sommer.

Når den voksne bi flyver ud, vil den gå på jagt efter en anden bi at parre sig med, og hvis det er en hun, vil hun lede efter et sted at lægge sine æg.

De enlige vilde bier er mindre end de honningbier og humlebier, man ellers ofte ser i naturen. Og så er de ikke kendt for at stikke.

- Så medmindre I fanger dem og holder dem i hænderne, kan I trygt gå tæt på og nyde synet af dem, siger Majken Sundahl.

Hvis du kan se, at hullerne i gangene er ’’muret til’’, kan du regne med, at der har været bier på besøg.

Object reference not set to an instance of an object.

Det skal du bruge:

  • En afsavet træstamme eller bambuspinde/plantestængler med en indre diameter på 7-8 mm, og en længde på omkring 15 cm fra hul til bund/knæ.
  • En boremaskine (hvis du laver træversionen)
  • Nogle søm (hvis du laver træversionen)
  • En form for tag, f.eks. en tyndere skive afsavet træstamme
  • En snor (hvis du bruger pindene)
  • Planter med blomster, som bierne godt kan lide

Det skal du gøre:

  • I træstamme-versionen skal du bore huller, som er omkring 15 cm dybe og 7-8 mm brede. Så skal du sætte et tag på, som kan dække hullerne, hvis det regner.
  • I bambus- og stængelversionen skal du binde dem sammen med en snor. Denne version skal hænges under et udhæng, så den ikke bliver for fugtig.
  • Du skal placere bibørnehaven sydøstvendt på altanen eller haven. Det er vigtigt, at den ikke hænger og dingler – så den skal monteres fast eller stå godt og stabilt.
  • Sørg for, at du har planter, der blomstrer henover sæsonen, så du kan lokke bierne til.
  • Det sidste du kan gøre er at acceptere, at det ’’roder’’ lidt i haven eller gården. Der må gerne ligge lidt stængler, være bar sandet jord og ligge en dynge sten. Det er alt sammen med til at gøre livet lettere for vilde bier.

Gode eksempler på biplanter:

  • Planter i kurveblomstfamilien: Lad bare mælkebøtterne stå – og find gerne andre fine blomster i denne familie, som bierne kan boltre sig i.
  • Tusindfryd, Tidsler og Okseøje er også planter i kurveblomstfamilien.
  • Pil er guf for bier – sæt gerne pil i krukker og bede – og lad gæslingerne lyse op og være føde for de bier, der flyver tidligt på sæsonen.
  • I det tidlige forår kan løgplanter som Krokus, Perlehyacint og Scilla være rigtig god mad for bier.
  • Krydderurter som Salvie, Timian, Merian og Lavendel fungerer rigtig fint om sommeren.
  • Hvis du fjerner blomsterne, når de er afblomstrede, vil især salvie og lavendel kvittere med et ekstra blomsterflor i sensommeren.