Årets tilvækst af nye skud er i spidsen af sidste års grene. De nye skud gemmer på lækre smagsoplevelser. De smager syrligt og lidt af harpiks, men når de bliver opvarmet, ændrer smagen sig til at være sød og bæragtig.

Hjemmelavet te af de friske granskud er en god måde at opleve granets lækre smag på.

Sådan gør I

  1. Gå en tur og saml friske skud fra gran- eller fyrretræ.
  2. Skyl de friske skud, I har samlet.
  3. Kog vandet i en gryde.
  4. Kom de skyllede skud i gryden.
  5. Lad det simre i ca. 15 minutter under låg.
  6. Sluk for kogepladen.
  7. Lad teen trække i yderligere 15 minutter.
  8. Filtrer teen gennem et klæde eller et kaffefilter.
  9. Server teen enten kold eller varm.

Det skal I bruge

  • 1 liter vand
  • 3 dl friske skud fra gran eller fyr
  • Gryde med låg
  • Klæde eller kaffefilter

Hvor og hvornår skal I samle gran?

Det er om foråret, når de nye skud popper frem, at smagen er bedst.

Når I samler gran, skal I huske at samle, hvor der ikke er sprøjtede marker eller trafikerede veje i nærheden.

Skuddene skal helst tilberedes, mens de er friske, men I kan også sagtens fryse dem ned og bruge dem senere.

Mange anvendelsesmuligheder

Navnet gran er et gammelt nordisk ord, der betyder fiskeben. Gran har gennem tiderne været brugt til bl.a. medicin og mad til dyr, og på Færøerne blev det brugt mod lus i håret.

I kan også bruge de friske skud til at lave en lækker gransirup: