Salamanderen er en padde ligesom en frø. Men fordi den ligner en smuk lille drage, er den nem at kende.

Om sommeren bor salamanderen i vandet, og om vinteren bor den på land. Allerede i februar-april begynder den at vandre mod vandet, og her er der god chance for at fange en.

Salamanderen er et vekselvarmt dyr. Den har brug for solskin og varme for at være aktiv.

Sådan gør I

  1. Find et mindre vandhul med nogenlunde rent vand. Salamanderne kommer tilbage til de samme vandhuller år efter år, så spørg, om andre har set dem.
  2. Rod på bunden og mellem vandplanter med et fiskenet. Der gemmer salamanderne sig nemlig tit.
  3. Læg salamanderen i en undersøgelsesbakke eller et vandfad, og undersøg den med lup.
  4. Salamandre er fredede, og det betyder, at I skal slippe dem ud, hvor I har fanget dem, når I har kigget på dem.

Genkend salamanderen

Når I har fanget en salamander, kan I undersøge den. Der findes tre forskellige arter i Danmark: lille vandsalamander, stor vandsalamander og bjergsalamander. Bjergsalamanderen findes kun i Sønderjylland.

  • Lille vandsalamander: Glat hud, store sorte pletter og en rygkam med bløde afrundede takker. Undersiden er lysebrun med en orange-rød stribe. Længde fra hoved til halespids er 6-10 cm.
  • Stor vandsalamander: Meget vortet hud, sorte farvetegninger med små hvide pletter på siderne og en rygkam med spidse takker. Undersiden er gul-orange med store sorte pletter. Længde fra hoved til halespids er 10-16 cm.
  • Bjergsalamander: Ryggen har et blåligt skær, og bugen er ensfarvet orange. Nederst på hver side af kroppen er en hvidlig stribe med sorte pletter, der fortsætter ud på hovedet og halen. Længe fra hoved til halespids er 7-12 cm.

Det er kun hannerne, der får de flotte rygkamme, og de er størst i parringstiden.

Født uden ben

Salamanderen lægger ét æg ad gangen. Det klækkes efter 10-14 dage. Når ungen kommer ud af ægget, har den gæller og ingen ben, men de dukker hurtigt op.

Rovdyr og kannibal

Salamandere er rovdyr. De æder stort set alt, hvad der bevæger sig i vandet, og som er småt nok til at være i munden. Nogle gange æder de også deres egne larver.

Det skal I bruge

  • En ketcher (et fiskenet lavet af stål)
  • Undersøgelsesbakke
  • Lup eller forstørrelsesglas

Se her Sebastian Klein fortælle om den Lille vandsalamander på kun 1 minut: