Gransirup
‘Først skal træet vises, siden skal det spises!’. Måske har I undret jer over den sætning, men den er faktisk god nok. Lav en gransirup, som I kan bruge til fx julekager - måske grankonfekt?Til denne sirup skal I ideelt set bruge friske granskud - det kan som bekendt være en udfordring lige nu, da de skal sankes allerede i maj! Men fortvivl ikke, for I kan også bruge grannåle. Prøv endelig opskriften igen til foråret, når I har samlet friske skud.
Sådan gør I
- Skyl skud og nåle grundigt og kom dem i en gryde sammen med vandet.
- Kog ved middel varme i 15 minutter.
- Sluk og lad det trække under låg natten over.
- Si nålene fra og tilsæt sukkeret.
- Lad det simre ved svag varme, indtil det er tyknet til sirup.
- Når det har den ønskede konsistens, hældes siruppen på flasker.
- Luk flaskerne og lad dem køle af. Opbevares mørkt og køligt.
Når I samler gran
At samle gran er en gammel tradition. I offentlig skov må I samle kogler og nedfaldne grene i behersket omfang - det svarer cirka til en bæreposefuld. I må gerne klippe grene af væltede træer - dog ikke hvor der produceres pyntegrønt. I private skove skal I spørge om lov, før I tager noget med hjem. Brug jeres sunde fornuft og vis hensyn til dyr og planter.
Undgå taks
Hold jer fra taks, der ligner gran – den er giftig. Undgå at plukke ved marker, der er sprøjtede. Undgå at plukke ved trafikerede veje.
Det skal I bruge
- 6 dl granskud/nåle
- 4 dl vand
- 4 dl sukker
Tip
I kan finde flere gode opskrifter i bogen ’Mad med gran’ af Johanne S. Bjørndahl og Julie A. Swane.