Byg en hule i naturen

En y-formet gren bliver til perfekte kighul. Gran flettes til vægge. Og så der er garanti for møgbeskidte fingre. Læs her hvordan I kan bygge jeres egen hule i naturen.


Huler kan man bygge hvor som helst. I haven, i parken, på engen eller i skoven. Hvis der vokser træer på stedet, har I et godt skelet at bygge på.

Men det er altså sjovest at gøre sammen med nogen, så tag en ven, din søster eller dine forældre i hånden, og skynd jer ud i naturen og find det helt rigtige sted til jeres hule.

På med arbejdshandskerne

En flad sten bliver brugt som værktøj, når den 11-årige Christian Danskov Frederiksen banker og graver stolpehuller i skovbunden.

Sammen med sin klassekammerat, Nikolaj Mosegaard Larsen, er han ved foden af en rødgran ved at bygge en hule på Dansk Hulebygs naturgrund, Hulebygger-Laboratoriet syd for Sorø.

Med snor, dolk, spade, sav og saks til at klippe små grene af arbejder drengene fokuseret på deres hule. De fletter grangrene mellem stolperne og binder kællingeknuder med hampesnor.

Læs også: Fem gode grunde til at børn skal ud i naturen

Ideer bliver til virkelighed

Når man bygger huler, er det kun fantasien der sætter grænser. Og mulighederne er mange, når der er masser af frisk luft til hjernen.

- Man danner sig et billede af hulen inde i hovedet, fortæller Christian om hvordan man kommer i gang med at bygge sin hule. Herefter opstår ideerne undervejs, og en y-formet gren bliver eksempelvis brugt som et vindue.

Inde i hulen danner et leje af grangrene en seng, som drengene kan ligge i og beundre deres færdige arbejde.

- Det er fedt, at noget man har forestillet sig, bliver bygget. Og så kan man inspirere sig selv til noget endnu sjovere og bedre næste gang, fortæller Nikolaj.

Slip børnene fri i naturen

Mariella Harpelund Jensen, tv-tilrettelægger og kvinden bag Hulebygger-Laboratoriet har hjulpet drengene med deres byggerier.

Hun fortæller hvordan huler er et must i barndommen, fordi børnene laver deres egne rum, som de synes er rare at være i.

Men det er også fordi, der kan ske noget ”farligt”, som at få splinter. Eller at det begynder at regne, og børnene opdager, at hulen ikke er vandtæt.

- Hvem skal passe på naturen, hvis vi ikke har et forhold til den? Mange børn, jeg møder, har aldrig prøvet at tisse i naturen, og det at få en splint i fingeren er en stor ting. Vi skal give børnene et forhold til naturen, og det skal helst være igennem leg, siger Mariella Harpelund Jensen.

Følelsen af mos under fødderne, piletræets gæslinger på kinden eller en våd sok i skoen. Vores forhold til naturen grundlægges i barneårene, så lad os begynde her og opleve naturen i børnehøjde.

Byggereglement for huler

I princippet kræver hulebyggeri tilladelse fra grundejeren. I praksis behøver du ikke spørge om lov på Naturstyrelsen arealer, hvis du overholder tre regler:

  1. Tag hensyn til andre i skoven – træk hulen væk fra de store skovveje.
  2. Byg af naturen egne, forgængelige materialer. Søm, skruer, trykimprægneret træ, plastik og mursten hører ikke hjemme i skoven.
  3. Byg huler af træ, som allerede er fældet. Reglen lyder, at man kun må skære grene af løvtræer, som er højere end 10 meter. Men for det meste finder du nemt fældede træer og grene i skovbunden.

Kilde: Naturstyrelsen