Når frosten rigtigt bider sig fast om vinteren, forvandler landskabet sig; jorden bliver hård, søer fryser til og alt glaseres med små, glitrende iskrystaller.

Frosten giver en følelse af rigtig vinter. En stille dag med høj, klar himmel er det bedste vejr at være ude i – og det er perfekt til at hjælpe jer med at lege med vand og is.

Opskrift 1: sådan gør I

 1. Hæld vand i en spand og stil den ud natten over i frostvejr
 2. Vandet vil fryse mest i toppen, en del på siderne og næsten ikke i bunden, derfor bliver der et hulrum til lyset
 3. Næste dag vendes spanden om og fjernes
 4. Vandet hældes fra og et lys sættes i islygten

Det skal I bruge

 • Vand
 • Spand
 • Frostvejr eller en fryser
 • Et lys

Brug islygten som akvarie

I kan tage ud og fiske i vinterkulden. Er der is på søen, kan I lave hul i isen med et isbor eller en økse. Det er lettest med et isbor, for så pjasker der ikke så let vand op. For personer under 18 eller over 65 år er det gratis at fiske i Danmark, ellers skal I købe et fisketegn på posthuset eller på fisketegn.dk.

Kom majs eller regnorm på krogen og fisk efter skaller og aborrer. Er det frost, kan I tage fiskene med hjem på et kort besøg og bruge islygten som akvarie. Husk at tage en spand vand med fra søen. Vand fra hanen kan give fiskene et chok, fordi det er varmere end søvandet.


Pas på, at vandet ikke fryser, mens fiskene er i! Lad fiskene svømme lidt i isakvariet, men husk at sætte dem ud igen eller brug dem til at supplere aftensmaden med, hvis I har fanget et par store fisk.

Opskrift 2: sådan gør I

 1. Fyld den store skål halvt med vand og sæt den lille skål ned i vandet
 2. Fyld vand i den lille skål, så den tynges ned
 3. Sæt det hele ud i frostvejret
 4. Efter et døgns tid i frosten løftes den inderste lille skål op og så kan I tage isen i den store skål forsigtigt ud
 5. I har nu støbt jeres egen isskål
 6. Sæt et stearinlys i og I har en flot islygte

Det skal I bruge

 • En stor og en mindre skål
 • Vand
 • Et stearinlys

Tag på ishotel

Inuitterne byggede igloer som midlertidige vinterhytter til fest, dans og jagtture, men I kan også få lov til at sove i de iskolde omgivelser, hvis I tager på ishotel. I Sverige, Norge og Finland bliver der hvert år opført ishoteller, som I kan tjekke ind på og sove i en seng af is, beklædt med rensdyrskind. Ishotellet i Kiruna i Nordsverige er opført som et af Sveriges syv vidundere.