Lav det perfekte bål
Ild har været en del af vores liv siden urmenneskene. Hvordan er det nu, I laver et godt bål? Og hvilken træsort er bedst at tænde op med? Få svar på det i denne guide, og bliv klar til bålhygge.At lave et bål, dufte til brændet og sidde og hygge sig med familien i skoven eller på stranden er fantastisk. Og med denne guide til det perfekte bål er I godt på vej.
Find det perfekte brænde – sådan gør I
Hemmeligheden bag et godt bål er at finde det rigtige brænde. Alt afhængigt af, hvad I skal bruge bålet til, skal I nemlig benytte forskelligt træ.
- Find altid tørt brænde. Gerne træ, der har ligget i et års tid. I må ikke bruge træ, der er malet, lakeret eller trykimprægneret – de afgiver giftige dampe, når de brænder.
- Glødebål til madlavning. Et glødebål til madlavning varmer i lang tid. Derfor skal I bruge hårde og tunge træsorter som bøg og eg.
- Bål til lys og hygge. Et bål til lys og hygge brænder hurtigt ud. Derfor skal I bruge bløde træsorter som f.eks. nåletræer.
Det skal I bruge
- Tørt brænde (eg, bøg, fyr eller gran)
- Tørre kviste og spåner
- Avispapir
- Ild (lighter, tændstikker, strygestål)
Lav det perfekte bål – sådan gør I
Afhængigt af, hvad I skal bruge bålet til, skal I bygge det forskelligt op. Alle bål starter dog på samme måde, med et pyramidebål. Derefter kan I vælge at lave et pagodebål eller jægerild.
Pyramidebål - optænding
- Find nogle små tørre kviste og spåner – gerne nåletræ.
- Placer lidt avispapir i midten af bålpladsen.
- Placer de tørre kviste og spåner rundt omkring avispapiret, så de danner en pyramide.
- Sæt ild til.
- Når flammerne får fat, lægger I mere brænde på.
- Fortsæt indtil bålet har den ønskede størrelse.
- Vælt pyramiden med et stykke brænde.
Undervejs skal I puste en del til ilden, for at den kommer ordentligt i gang.
Pagodebål - snobrød
- Find nogle træstykker i eg eller bøg.
- Stabl træstykkerne oven på hinanden, skiftevis den ene og den anden vej. Ligesom ’Klodsmajor’. Byg pagodebålet rundt om pyramidebålet.
- Pagodebålet efterlader mange gløder, som er ideelt til snobrød.
Jægerild – madlavning
- Find to store kævler i eg eller bøg.
- Placer de to kævler på hver side af det væltede pyramidebål.
- Kævlerne skal placeres, så afstanden mellem dem passer til, at en gryde kan hvile på dem.
- Åbningen mellem kævlerne skal vende op mod vinden – så sætter vinden fut i bålet.
Bålregler
Der er enkelte regler, der skal følges, når I ønsker at lave et bål.
- Benyt etablerede bålpladser
- Tænd aldrig bål, hvis der har været tørke i længere tid
- Tænd aldrig bål, hvis ilden kan brede sig til græs, buske, træer og bygninger
- Børn og bål skal være under opsyn hele tiden
- Sluk altid jeres bål, når I er færdige
- Efterlad bålpladsen ren og pæn.