Lav det perfekte bål

Ild har været en del af vores liv siden urmenneskene. Hvordan er det nu, I laver et godt bål? Og hvilken træsort er bedst at tænde op med? Få svar på det i denne guide, og bliv klar til bålhygge.


At lave et bål, dufte til brændet og sidde og hygge sig med familien i skoven eller på stranden er fantastisk. Og med denne guide til det perfekte bål er I godt på vej.

Find det perfekte brænde – sådan gør I

Hemmeligheden bag et godt bål er at finde det rigtige brænde. Alt afhængigt af, hvad I skal bruge bålet til, skal I nemlig benytte forskelligt træ.

  1. Find altid tørt brænde. Gerne træ, der har ligget i et års tid. I må ikke bruge træ, der er malet, lakeret eller trykimprægneret – de afgiver giftige dampe, når de brænder.
  2. Glødebål til madlavning. Et glødebål til madlavning varmer i lang tid. Derfor skal I bruge hårde og tunge træsorter som bøg og eg.
  3. Bål til lys og hygge. Et bål til lys og hygge brænder hurtigt ud. Derfor skal I bruge bløde træsorter som f.eks. nåletræer.

Det skal I bruge

  • Tørt brænde (eg, bøg, fyr eller gran)
  • Tørre kviste og spåner
  • Avispapir
  • Ild (lighter, tændstikker, strygestål)

Lav det perfekte bål – sådan gør I

Afhængigt af, hvad I skal bruge bålet til, skal I bygge det forskelligt op. Alle bål starter dog på samme måde, med et pyramidebål. Derefter kan I vælge at lave et pagodebål eller jægerild.

Pyramidebål - optænding

  1. Find nogle små tørre kviste og spåner – gerne nåletræ.
  2. Placer lidt avispapir i midten af bålpladsen.
  3. Placer de tørre kviste og spåner rundt omkring avispapiret, så de danner en pyramide.
  4. Sæt ild til.
  5. Når flammerne får fat, lægger I mere brænde på.
  6. Fortsæt indtil bålet har den ønskede størrelse.
  7. Vælt pyramiden med et stykke brænde.

Undervejs skal I puste en del til ilden, for at den kommer ordentligt i gang.

Pagodebål - snobrød

  1. Find nogle træstykker i eg eller bøg.
  2. Stabl træstykkerne oven på hinanden, skiftevis den ene og den anden vej. Ligesom ’Klodsmajor’. Byg pagodebålet rundt om pyramidebålet.
  3. Pagodebålet efterlader mange gløder, som er ideelt til snobrød.

Jægerild – madlavning

  1. Find to store kævler i eg eller bøg.
  2. Placer de to kævler på hver side af det væltede pyramidebål.
  3. Kævlerne skal placeres, så afstanden mellem dem passer til, at en gryde kan hvile på dem.
  4. Åbningen mellem kævlerne skal vende op mod vinden – så sætter vinden fut i bålet.

Bålregler

Der er enkelte regler, der skal følges, når I ønsker at lave et bål.

  • Benyt etablerede bålpladser
  • Tænd aldrig bål, hvis der har været tørke i længere tid
  • Tænd aldrig bål, hvis ilden kan brede sig til græs, buske, træer og bygninger
  • Børn og bål skal være under opsyn hele tiden
  • Sluk altid jeres bål, når I er færdige
  • Efterlad bålpladsen ren og pæn.