Lav din egen kastanje-sæbe

Efterår er kastanjetid. Lige nu kan du plukke de nedfaldne hestekastanjer og forvandle dem til dine helt egen sæbe.


I gamle dage brugte man blandt andet de knuste kastanjer til at lave alle mulige slags vaskemiddel. Både til tøjvask og sæbe til kroppen og håret. Kastanjernes evne til at opløse fedt og olie skyldes et stof der hedder saponin, som ved udtræk giver denne opløsende effekt. Saponin stammer fra det latiske navn for sæbeurt Saponaria officinalis.

Prøv selv at lav din egen sæbe ved at blande finthakkede kastanjer op med vand og pisk det op til der dannes en sæbeagtig skum.

Lav en smuk efterårsdug

Kastanjetræets blade er meget dekorative. I kan lave en smuk efterårsdug ved at samle et par flotte, hele blade og male dem med tekstilfarve oven på en avis.

Vend bladet over på et stykke hvidt stof og pres let, så der bliver et fint aftryk. Lav en ranke ned på midten af dugen eller hele vejen rundt i kanten. Bagefter kan I pynte bordet med skinnende kastanjer eller kastanjedyr.

Tip

Tag ud og indsaml dine kastanjer efter et godt blæsevejr, hvor kastanjetræet er blevet blæst rigtig godt igennem – men vær hurtig, så du når at indsamle kastanjerne før dine kammerater gør det.