Lav et kort over naturen

En globus er et kort over hele Jorden. I kan starte i et lidt mindre omfang ved at lave et kort over et naturområde, der hvor I bor. Hvor mange detaljer kan I få med?


Et kort er en lille model af virkeligheden. Det viser, hvor der er veje, broer, moser, åer, skove og byer, og hvor steder ligger i forhold til hinanden. Find papir og blyant frem og kom ud i naturen.

Prøv at lave jeres eget kort over et naturområde i nærheden af, hvor du bor. Sørg for at få nogle gode kendetegn med såsom et stort, gammelt egetræ, et vejkryds, en gruppe træer eller et åbent stykke.

Sådan gør du

  1. Find først ud af, hvilket sted du vil lave et kort over. Start med et lille område, for eksempel en have eller et lille stykke skov.
  2. Hvad er vigtigt at få med på kortet? Skal man kunne finde myretuen, madpakkestedet, kælkebakken, hulen, musehullerne, klatretræet, bålpladsen, fiskestedet eller noget helt andet?
  3. Tag på en tur rundt i det område, du har valgt, og skriv ned eller tegn, hvad du ser undervejs.
  4. Prøv også at tegne en skitse over området. Måske skal du tage et kompas med.
  5. Find på nogle gode symboler og brug farver for de forskellige ting på dit kort.
  6. Hvis du har lyst, kan du til sidst finde et ”rigtigt” kort over området og bruge det til at gøre dit eget kort mere detaljeret. For eksempel kan du tegne de største veje ind.

Tip

Lav et skattekort med brunt papir, der ser gammelt ud. Krøl det og riv det lidt i stykker. Få en voksen til at hjælpe med at brænde det lidt i hjørnerne.

Det skal I bruge

  • Papir
  • Blyant
  • Farver
  • Underlag til at tegne på
  • Evt. et kompas

Gode naturkort

Naturstyrelsen har lavet over 100 vandretursfoldere med kort over nogle af de smukkeste naturområder i Danmark. Enkelte steder er der lavet specielle foldere og kort til børn. Dem kan du få på biblioteket eller på naturstyrelsen.dk

Det første danmarkskort

Det første danmarkskort, hvor afstandene passer, blev påbegyndt i 1757. Dengang var det et meget stort arbejde at tegne kort. Der var ikke luftfotos til at give overblik, og det var ikke nemt at komme rundt i landet. Korttegnerne måtte transportere sig rundt på heste og bo hos lokale bønder. Derfor blev danmarkskortet først færdigt i 1841 – 84 år efter, at de første streger blev tegnet.

Hvide pletter på landkortet

I dag er det meget få dele af verden, der ikke er kort over. De enkelte steder, der er tilbage, ligger i havet. De bliver kaldt ”hvide pletter” på landkortet. Det er kun fem promille af oceanet, der er udforsket.