Hybenrosen er i sæson hen over meget af sommeren. I juni og juli måned blomstrer den med pink blomster, og fra august kan man finde både blomster og hyben på busken, der om efteråret bærer store mængder af flotte hyben.

Brug hyben til at lave lækkert tilbehør til jeres mad. Busken er fuld af små, stikkende torne, så husk havehandsker, når I drager på plukketur.

Sådan gør I:

Hak rødløg og hvidløg fint. Hyben hakkes groft. Smelt smørret og svits hvidløg, rødløg og citron- og appelsinskal, uden at det bliver brunt. Tilsæt først hyben, derefter eddike og vand.

Når hybenfrugterne er møre og udkogte, kommes hele blandingen i en blender – brug evt. en stavblender direkte i gryden, men pas på sprøjt fra den varme blanding.

Når blandingen er blevet til en puré, skal der tilsættes sukker og krydderier. Lad ketchuppen simre i en halv times tid, indtil den har en tyk, men stadig flydende konsistens.

Husk at røre ofte i gryden, så den ikke brænder på, og lad låget være på gryden – ketchuppen ’’prutter’’ gevaldigt, når den simrer.

Køl ketchuppen ned og hæld den på skoldede, atamonskyllede flasker. Opbevares koldt. Ketchuppen skal bruges inden for en uge, når der er taget hul på den.

Gør frugterne klar

Når man gør hybenfrugter i stand, fjerner man blomsten og stilken med en lille urtekniv. Herefter skærer man frugten over.

Frys evt. frugterne ned, hvis det skal blive nemmere at få kernerne ud af dem. Man får ca. 500 g rensede hyben ud af et kilo nyplukkede hybenfrugter.

Det skal I bruge:

  • 1 stort rødløg
  • 2 fed hvidløg
  • 500 g rensede hyben
  • 2 spsk. smør
  • Revet skal af både 1 usprøjtet citron og 1 usprøjtet appelsin
  • 1 dl rødvinseddike
  • 2 dl vand
  • 2 dl sukker
  • 1 tsk. salt
  • ½ tsk. allehånde
  • ½ tsk. stødte nelliker
  • ½ tsk. cayennepeber
  • Flydende atamon

Flotte, men farlige

Selvom hybenroser ser flotte ud, dufter godt og smager dejligt, så er der mange, der er rigtig trætte af dem:

Hybenroserne er ikke naturlige i Danmark og spreder sig utrolig meget. Til sidst kvæler den alle andre planter, der står i nærheden.

Hybenrosen er altså ikke farlig at spise, men kan være umulig at få bugt med i haven – hold jer derfor til at plukke den ude i naturen og lad være med at så den derhjemme.

Endnu flere opskrifter

Opskriften her på siden er hentet fra bogen ’’Naturens Spisekammer’’ af Anette Eckmann fra Politikens Forlag, der indeholder en masse gode opskrifter og idéer til, hvad I selv kan plukke og spise.