Hybenrosen er i sæson hen over meget af sommeren. I juni og juli måned blomstrer den med pink blomster, og fra august kan man finde både blomster og hyben på busken, der om efteråret bærer store mængder af flotte hyben. Brug hyben til at lave lækkert tilbehør til jeres mad. Busken er fuld af små, stikkende torne, så husk havehandsker, når I drager på plukketur.

Sådan gør I:

Skyl rosenbladene og overhæld dem med vandet i en gryde. Kog blandingen op og lad det hele småsimre i 5 minutter.

Si bladene fra saften og hæld den tilbage i gryden. Tilsæt sukker og vaniljestang og kog op igen. Til sidst fjernes vaniljestangen, og saften smages til med citron. I kan evt. tilsætte mindre sukker, hvis ikke saften skal være så sød.

Det skal I bruge:

  • 1 l kronblade fra hybenrose
  • 1 l vand
  • 150 g sukker
  • 1 stang vanilje
  • Saften af en citron

Flotte, men ’’farlige’’

Selvom hybenroser ser flotte ud, dufter godt og smager dejligt, så er der mange, der er rigtig trætte af dem:

Hybenroserne er ikke naturlige i Danmark og spreder sig utrolig meget. Til sidst kvæler den alle andre planter, der står i nærheden.

Hybenrosen er altså ikke farlig at spise, men kan være umulig at få bugt med i haven – hold jer derfor til at plukke den ude i naturen og lad være med at så den derhjemme.

Endnu flere opskrifter

Opskriften her er hentet fra bogen ’’Naturens Spisekammer’’ af Anette Eckmann fra Politikens Forlag, der indeholder en masse gode opskrifter og idéer til, hvad I selv kan plukke og spise.