På en tur langs stranden kan du i næsten hele Danmark finde skallerne fra den almindelig konk – eller konkylie. I konkyliens snoede “øregang” har mangt et barn hørt lyden af de store have og er taget på lange, eksotiske fantasirejser.

I strandkanten kan du også være heldig at finde en klump ægkapsler fra sneglen. Konkens små linse-formede ægkapsler klistres sammen til store klumper, som tit skyller op på stranden. Almindelig konk lægger ofte mere end 1.000 æg, men kun ca. 10 af dem bliver til snegleunger. Resten af æggene ædes af de få snegleunger, der udvikles. Når ungerne kommer ud af æggene, ligner de allerede små konksnegle. Finder du en ægklump, så prøv at ryste den. Er du heldig, drysser der måske nogle små konksnegle ud. De er kun et par mm høje.

Almindelig konk er udbredt og almindelig i alle danske farvande. Først når vi kommer ind i den vestlige del af Østersøen, er saltholdigheden for lav til, at dyret kan trives. Sneglehuset kan blive op til 14 cm høj, og almindelig konk er en af vores største snegle. Den kan kun forveksles med rødkonk, der har et mere glat sneglehus, og som også kan blive en smule større. Almindelig konk ånder ved hjælp af en slags gæller. Den tilhører en gruppe af snegle, der kaldes forgællesnegle.

Et grådigt rovdyr

Almindelig konk er et meget grådigt rovdyr med en voldsom appetit. Den er udstyret med en lang, "snabel", som kan skydes ud. Det er egentlig en raspetunge, som konken bruger, når den æder. Den lever især af fisk, som er svækkede, eller som ikke kan forsvare sig. Det betyder, at den kan gøre stor skade på rødspætter, skrubber og andre fisk, der er fanget i garn.

Almindelig konk lever også af forskellige slags muslinger – som for eksempel hjertemuslinger eller kammuslinger. Den er så stærk, at den kan åbne og æde muslinger, der ellers er forsynet med kraftige og solide skaller. Konken venter til muslingen åbner sig en lille smule. Så presser den kanten af sneglehuset ind mellem muslingens skaller, så den ikke kan lukke sig inde. Derefter fører den snablen ind og æder muslingen.

Samlermani - hør havet bruse

Fordi almindelig konk er så almindelig kan de flotte sneglehuse næsten altid findes i opskyllet langs vore kyster. Desværre er de tit slået i stykker, fordi de har ligget og rullet rundt i brændingen. Finder man en hel konkylie, kan man holde den op til øret og prøve, om man kan høre havets brusen.

I virkeligheden er det du hører som havet den forstærkede lyd af dit eget blods susen. For hver ny konkylie du lytter til, lyder "havet" lidt anderledes. Det skyldes forskelle i størrelsen af skallen. Princippet med at bruge en spiralformet tragt til at forstærke lyden med er meget effektivt.

Tips

Konksmykke
Når du står med en konksnegl i hånden, så prøv at iagttag den mærkelige konstruktion. Derhjemme kan du slibe den ene side af sneglehuset væk med sandpapir. Det tager lidt tid, men hvis du får halvdelen af sneglehuset væk, ser du et meget flot mønster. Det halve sneglehus kan måske bruges som et smykke.

Konken kan spises
Hvis du er så heldig at få fingrene i en stak levende konksnegle, kan de spises. Mange fiskere ser konken som et skadedyr og bruger dem ikke selv. Sneglene koges en halv time med laurbærblade, timian, citrongræs og dild og pilles så ud af deres huse. De renses og røres sammen med creme fraiche og lidt sennep og spises med et godt brød.