I gamle dage var rav et vigtigt betalingsmiddel i Norden. Måske er rav ikke nordens guld mere. Men at holde et stykke rav i hånden er stadig en æstetisk fornøjelse og en historisk svimlende oplevelse.

En tur langs stranden betyder for mange mennesker tunge lommer. Det er en del af naturoplevelsen at samle flotte eller specielle sten op, og nogle gange kan det ende i en regulær skattejagt. Hvis I er så heldige at finde rav på stranden, tilhører det jer.

Her er der rav i den

Der kan findes rav ved mange kyster i Danmark, men mulighederne er større ved de stormfulde kyster langs havet end inde i fjordene.

Rav er lettere end sten. Det flyder ikke direkte oven på vandet, men lader sig let flytte af strøm og bølger. Derfor er der oftest størst chance for ravfund efter en god storm, der har skyllet ravet op på stranden. Jo mere salt vandet er, desto bedre bærer hav og fjord oppe, så ravet med bølgegangen kan blive fragtet ind på kysten.

Ravet ligger ofte i opskyllet sammen med bunddyr, tang og andet godt fra havet. Et tegn på rav er de sorte ”ravpinde”, der er små træstykker, som har omtrent den samme massefylde som ravet. I kan også kigge efter måger og andre kystfugle, som æder løs af lækkerbiskner i opskyllet.

Frejas tårer

Et oldnordisk sagn fortæller om gudinden Freja, som angerfuld og grædende går ud og leder efter sin mand, som hun har været utro. De tårer, der faldt på land, blev til guld, mens de tårer, der faldt i havet, blev til rav. Derfor kaldes rav også for Frejas tårer.

Millioner af år undervejs

Rav er harpiks fra træer, der levede for 30-40 millioner år siden. Det tager mindst 20 millioner år, før den gyldne, klæbrige harpiks langsomt er størknet, hærdet og krystalliseret til et stykke rav. På Bornholm har man fundet Danmarks ældste rav. Det er cirka 170 millioner år gammelt. Rav kaldtes tidligere en for halvædelsten. I dag kaldes det en smykkesten.

I kan være heldige at finde rav, hvor smådyr, plantedele, svampe eller insekter har siddet fast i den klæbrige harpiks og derfor nu findes inde i forsteningen. Rav er derfor blevet kaldt et gyldent vindue mod fortiden. Det fortæller noget om de insekter, små hvirveldyr og planter, der levede i fortidens økosystemer. Man har fundet rav med så store dyr som skorpioner, frøer og firben, og et stykke rav, der indeholder en hel koloni på 2000 myrer.

En hilsen fra de store skove

Det meste af det rav, I kan finde i Danmark, stammer fra store nåleskove, der dækkede det meste af Skandinavien og Østersøen, som dengang var fastland. Dengang var klimaet subtropisk og fugtigt, og nåletræerne svedte harpiks i store klumper. Ravet blev ført ind over Danmark med istidernes smeltevandsfloder – og en del endte i Nordsøen. Herfra skylles det nu af storme ind på de vestjyske kyster og i de indre danske farvande.